Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
OS

Esk: Holmlund stod hela vägen

Sveriges 13:e OS-medalj i Sotji var ett bragdbrons. Anna Holmlund har tvingat resa sig igen och igen. Nu stod hon hela vägen och efter världsrekord i rehab har hon nu OS-brons i skicross.

Skicross är bara för de tuffa. Svår bana med tvära svängar i höga farter, långa flygturer, tuffa närkamper och vassa stålkanter som kan bli sårande redskap.

Anna Holmlund är den tuffaste av de tuffa. Hon hade vunnit världscupen när hon förstörde korsbandet i slutet av 2011.

Hon tog sig tillbaka och i slutet av 2012 hade hon börjat klättra upp på prispaller igen. Då kom ett nytt år och en ny knäskada. Och den här var ännu värre.

Två menisker skadade, flyttad knäskål, och trasig patellasena, korsband och inre ledband.

Det var januari 2013 och alla sade till Anna Holmlund att hon kunde glömma OS i Sotji 2014. Läkarna sade att det skulle ta ett och ett halvt år innan hon skulle kunna börja tävla igen och OS var bara ett drygt år bort.

Anna hörde men brydde sig inte. Hon skulle tillbaka. Hon skulle till OS. Trots att benet i maj fortfarande "bara hängde och dinglade".

Det är den inställningen som gör en OS-medaljör.

Anja Pärson tog ett bragdartat brons i OS 2010 när hon reste sig efter en livsfarlig krasch.
Anna Holmlund stora bragd var att hon stod på start i OS 2014. När hon väl tagit sig hit kunde inget stoppa henne från att åka hem med en medalj. Och när Anna klev upp på prispallen för att få blommorna såg hennes leende ut att kunna skingra molnen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.