Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 17:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os/henrik-brandao-jonsson-jag-blir-inte-ledsen-om-sverige-forlorar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
OS

Jag blir inte ledsen om Sverige förlorar

Foto: Eugenio Savio/AP/TT

Rio de Janeiro. DN:s Rio-korrespondent lämnar dagliga betraktelser från sin stad, som nu är OS-värd.

I dag skriver Henrik Brandão Jönsson om hur Brasiliens damfotboll förtjänar att hyllas.

I lördagskväll hängde jag i ett barhörn i stadsdelen Botafogo med några kollegor när brassedamernas straffläggning mot Australien började. Normalt sett tystar inte ett kvinnligt straffdrama en bar i Brasilien, men denna gång blev det knäpptyst. När Andressa Alves lade upp bollen och tog sats hördes inte ens musiken.

Att damfotbollen kan tysta ett av de vildaste barhörnen i Botafogo visar att den machoattityd som dominerat håller på att förlora sitt grepp om fotbollen. Jublet som bröt ut efter varje straff som damlaget satte nådde minst samma nivåer som när herrarnas landslag lägger sina straffar. Inte ens när Marta missade sin straff var det någon som hånade. I stället hyllades Barbara som en av Brasiliens bästa målvakter när hon tog straffen som gav fotbollslandet en plats i semifinalen.

Den spelas på tisdag mot Sverige på Maracanã och sätter mig i en knepig situation. Efter att ha bott 15 år i Brasilien och följt den brasilianska damfotbollens sega kamp om ett erkännande är jag nästintill beredd att överge mitt stöd åt Sverige. Inte för att jag inte önskar det svenska landslaget en historisk vinst på fotbollstemplet Maracanã. Kan något bli större än att vinna över Brasilien där?

Vad som får mig att överväga mitt stöd är att den svenska damfotbollen redan gjort sin resa. Den har en egen liga, lockar tusentals till matcherna och behandlas med respekt av media. När jag berättade det för Flamengos damlag, som är brasilianska mästare, tittade tjejerna på mig som om jag berättade en saga från en annan planet. De kunde inte ta in att det finns ett land där kvinnliga spelare inte förminskas.

I Brasilien är det fortfarande vanligt att damspelare mobbas för sin sexuella läggning. Rebeca, som är Flamengos bästa anfallare, bor i en favela och har växt upp med att bli kallad ”fotbollsflata” av killarna i gränderna. Det är mot den bakgrunden som jag inte kommer att bli ledsen om det svenska landslaget förlorar på tisdag. Att Sverige redan tystat Hope ”Zika” Solo är en vinst i sig.

För Brasiliens damer står något helt annat på spel. Om Marta och gänget tar sig till final på Maracanã kan de ge Brasilien något som herrarna misslyckats med – ett OS-guld i fotboll. Om de dessutom gör det på hemmaplan kommer damlandslaget att bli hjältarna som hjälper Brasilien att komma över 1–7-tragedin från VM 2014.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.