Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 17:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os/henrik-brandao-jonsson-semifinalen-en-stor-match-aven-for-brasilien/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
OS

Semifinalen en stor match även för Brasilien

02:06. DN:s Henrik Brandão Jönsson träffat Thaisa – som har blandade känslor inför att möta Sverige i fotbollsdamernas semifinal.

Redan vid ingången till Sheratonhotellet i OS-stadsdelen Barra da Tijuca märks det att något förändrats. Det brasilianska damlandslaget har checkat in och personalen är alldeles till sig.

I en av soffgrupperna har superstjärnan Marta bjudit ned en väninna och det syns att straffångesten från matchen mot Australien lagt sig. Jag ber henne vara snäll mot Sverige i dag på Maracanã.

– Jag är alltid snäll, svarar hon med ett leende.

Att Sverige ska möta Brasilien på världens mest mytomspunna fotbollsarena är så stort att oavsett resultat tror jag att svenskorna kommer att se tillbaka mot denna dag som en höjdpunkt under deras karriärer. Det märkliga är att för de brasilianska spelarna är det nästan lika stort. Det brasilianska damlandslaget har endast spelat en gång tidigare på Maracanã. Det var under den historiska finalen i de panamerikanska spelen för nästan tio år sedan då 80.000 lyfte A Seleção Feminina till att vinna med 5–0 över USA.

Det är enda gången det brasilianska damlandslaget tagit guld i en stor turnering och Marta och Cristiane, som var med då, vill göra det igen.

– Det gör faktiskt lite ont i hjärtat att spela mot Sverige. Jag älskar Sverige och svenskarna, säger mittfältaren Thaisa Moreno som spelade med Tyresö FF innan klubben gick i konkurs 2014.

Hon hade hellre sett att lagen mötts i finalen.

– Men fotboll är fotboll. Det är mitt yrke, säger hon och visar att Brasilien tänker vinna i dag.

Tack vare Marta har Sverige och Brasilien knutit särskilda fotbollsband. Ögonen lyser alltid på brasilianska fotbollstjejer när jag nämner att jag kommer från Sverige. För dem är Sverige ett fotbollsparadis där damfotbollen respekteras och växer. Deras gunst för svensk damfotboll påminner om gunsten i Sverige för brasiliansk herrfotboll efter VM 1958. Sverige och Brasilien är det bästa av två fotbollsvärldar. Det enda problemet är att Brasilien har bättre koll på hur Sverige spelar än tvärtom.

– Marta har berättat allt för oss. Vi kan de svenska spelarna in i minsta detalj, ler Thaisa Moreno, 27.

Även den brasilianska backen Mônica Alves, 29, har läst av de svenska spelarna.

– Caroline Seger är väldigt farlig. Henne ska vi ha koll på, säger Mônica Alves som själv aldrig spelat på Maracanã.

– Det kommer att vara en ångestfylld glädje att springa in där. Maracanã är fotbollens tempel. Det har man respekt för, säger hon.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.