Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
OS

Johan Esk: Smitta laget, Henke!

Sveriges målvakt Henrik Lundqvist släppte in ett billigt mål, men lät inte det knäcka honom.
Sveriges målvakt Henrik Lundqvist släppte in ett billigt mål, men lät inte det knäcka honom. Foto: Roger Turesson

Henrik Lundqvist tittar upp mot klockan och räknar ner. Tio sekunder, fem sekunder.
Han vet att det är klart och känner euforin komma.
Henrik vet inte då att Sveriges bästa OS-tid är nu.
Men han vet hur det känns när OS slutar på allra bästa sätt. Smitta laget med den känslan, Henke.

Ett bragdbrons av Anna Holmlund. Ett rysarbrons av lag Niklas Edin. Och så 2–1 mot Finland och en säkrad medalj av Tre Kronor.

Medaljer rullar in som det ska, det går bra nu.

13, 14, 15. Så många medaljer har Sverige aldrig tagit i ett vinterspel. Det här är ”The best games ever”.

Och till er som skriver om att det är många fler grenar nu. Ja, och det är många fler länder och många fler aktiva.

Det finns ett litet rikt oljeland i väst som har många fler guld. Men på söndag kan Sverige ta mer än 20 guldmedaljer, de gulden delas ut sist och måste därför betyda mest.

Sverige har tagit två lagguld i skidor. Och det var ett skadedrabbat och nederlagstippat hockeylag som gick in i OS-turneringen och såg aktierna sjunka när viktigaste utespelaren Henrik Zetterberg blev skadad. Men då körde resten av laget bara på. Tittade inte bakåt, inte åt sidan, bara framåt.

Laget slog underifrån och slåss nu om guldet. Det beror på Ledaren, Kungen, Kaptenen, Matchvinnaren och Rookien.

Ledaren Pär Mårts firade VM-guldet i våras med en banan. I går blev det en Big Mac. Pommes frites? Nej, så stort skulle han inte slå på.

Pär Mårts kan perfekt avgöra hur mycket eller hur lite han ska styra en grupp. Han har inget behov av att stå i centrum, men vet att även rutinerade stjärnor mår bra av att känna trygghet och stöd när isen är såphal. Han vägrade splittra Bäckis–Loui–Sedin-kedjan när den hackade i början av OS. I går var den Sveriges bästa.

Nu pratar Mårts om att få spelarna att känna hunger, att inget är klart än och att Sverige ska spela sitt spel i finalen. Det låter som när skidornas Rikard Grip bara fick sina åkare att se möjligheter.

Kungen Henrik Lundqvist visade i går varför han har det där smeknamnet andra svenska sportjournalister gillar att raljera över. Inte för räddningar som den på Teemu Selännes närskott i tre-mot-fem. Utan för att det billiga målet Henrik släppte in inte knäckte honom.
Utespelarna vet att en tavla inte kommer att ändra helhetsbilden i hans spel. Det skapar en stor trygghet hos resten av laget.

Henrik ska spela sin andra OS-final. När jag påpekade att han varit med om att skapa svensk OS-historia sade han att han uppskattar det här ännu mer nu. Det lät som när Hellner och andra skidhjältar under medaljdagarna sagt att de kan njuta mer i år. Nu kan de förstå hur stort och svårt det är att ta medalj i OS. Första gången verkade så lätt.

Kaptenen Niklas Kronwall fick ta rollen när Henrik Zetterberg försvann och Kronwalls stora egenskap är att han aldrig låtit medspelarna njuta för mycket eller fara iväg av en seger. Hela tiden har han sagt att vi kan bättre, vi kan höja oss. På söndag kan han bli den tredje ex-djurgårdaren som leder Tre Kronor till OS-guld.

Matchvinnaren Erik Karlssons skott gav inte samma vibbar som Lidströms 2006. Bara nästan. Erik fick inte många lägen mot Finland. Erik Karlsson behöver inte många lägen. Jarkko Immonen försökte stänga skottläget för Erik i power play men slappnade av någon sekund.

Det räckte för Erik. Då kom läget, då kom skottet, då kom målet.

Rookien Carl Hagelin hade aldrig spelat en match för Tre Kronor när han kom hit. För ett par år sedan hade han bytt collegehockey mot farmarspel.

Varje lag som ska gå långt behöver slitvargar som bara ser möjligheter och som gör liret till ett helvete för motståndarna och bara kör, kör, kör. Hagelin är en sån. Om man kunde korsa honom med Emil Jönsson skulle man ha ett OS-guld i short track. På söndag spelar Hagelin sin sjätte match för Tre Kronor – en OS-final.

– Det känns surrealistiskt, säger Carl om sin hockeyresa.

Känn inte efter än, Carl. Det är bara att fortsätta köra. Det finns ett guld som väntar.

Esk på spaning i Sotji

Bragdbronset
Supercross är för de riktigt tuffa. Anna Holmlund är den tuffaste. Två svåra knäskador, världsrekord i rehab och nu ett brons. Alla sade att det inte skulle gå, det gick.
Rysarbronset
Niklas Edin och hans curlinglag lyckades ta sig samman efter den tunga förlusten i semifinalen. Bronsmatchen blev ett drama där Kina drabbades av OS-feber.
Lyxgenerationen
När en annan växte upp fick man vara glad för det lilla. Södergrens och Stenmarks brons var allt i OS 1976. Dagens ungdomar blir alldeles för bortskämda med medaljer.
OS-gåvan
Tre Kronors spelare låser sina inköpta cyklar ordentligt. Allt för att så många som möjligt ska kunna lämnas som en gåva till ett barnhem utanför Sotji.
Skidnamnet
Charlotte Kalla. Om hon skakat av sig tröttheten så kommer det att bli åka av i dag. Hon har väntat på en seger i fyra år. Varför vänta på ett OS-guld till supersöndan?