Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

OS

Sotji 20.14. Ett sagolikt spektakel startar

En sagovärld byggdes upp på Fisjt-arenans innerplan.
En sagovärld byggdes upp på Fisjt-arenans innerplan. Foto: Fei Maohua/Xinhua Press/Corbis

OS kan börja efter en storslagen invigning utan några stora överraskningar. Efter alla spekulationer blev det till sist två ryska idrottslegender som fick tända den olympiska elden tillsammans: Vladislav Tretiak och Irina Rodnina.

Öppningsceremoni i Sotji saknade den sorts överraskningar som folk talar om många år efteråt – som Muhammad Alis skakande händer när han tände elden i Atlanta 1996, eller ”raketmannen” som kom flygande in i OS-stadion i Los Angeles 1984.

Inte heller bjöds vi på humor­inslag som i London för två år sedan, när Mr Bean spelade klaviatur och drottningen i ett fejkat inslag fälldes ner med fallskärm.

Men Ryssland visade förstås sina starka sidor: klassisk musik, balett, cirkuskonster. Showdelen av invigningen var en vandring genom Rysslands historia – ofta mycket vacker, men utan de många tråkiga sidorna som Gulag och andra världskriget.

Och det kunde man ju heller inte förvänta sig. OS-invigningar är inte platsen att problematisera – här lyfts det positiva fram.

I denna anda framställdes revolutionen och Sovjeteran som införandet av en ny, modern design. Och hemmapubliken jublade när gamla sovjetiska bilar kom inkörande på scenen.

Ryssland och den olympiska rörelsen kan andas ut åtminstone tillfälligt efter allt tal om hot mot spelen och om protester. Inget uppseendeväckande hände i och kring Olympiastadion denna kväll.

Enda undantaget var en man bara några bänkrader nedanför DN som flera gånger reste sig med en stor skylt som det stod ”Georgien Suchum”" på. Suchumi är huvudstad i det intilliggande Abchazien, en del av Georgien som Ryssland i praktiken ockuperar sedan kriget 2008.

Efter mycket hemlighetsmakeri och spekulationer visade det sig också att arrangörerna hade gett en hel rad ryska stjärnor hedersuppdraget att bära OS-facklan den sista biten.
Tennisspelaren Maria Sjarapova, Stavhopparen Jelena Isinbajeva och brottaren Alexander Karelin var de tre första. Sedan följde Alina Kabajeva, gymnasten som tidigare pekats ut som president Vladimir Putins flickvän.

Hon lämnade i sin tur facklan till hockeyikonen Tretiak, som tillsammans med trefaldiga OS-mästarinnan i konståkning Irina Rodnina tände elden från en plats utanför stadion.

Betcknande är att bland de sex sista fackelbärarna finns inte mindre än tre som också är parlamentsledamöter, alla för Putins stödparti Enade Ryssland: Kabajeva, Tretiak och Rodnina. Samtliga röstade också för den kritiserade lagen mot ”gaypropaganda” i fjol.

Den lagen har ju varit måltavla för kritik från västländer och dragits fram som en anledning att bojkotta spelen. Någon bojkott har som bekant inte blivit av, och inte heller genomfördes några protester under invigningen.

Att Tysklands dräkter är regnbågsfärgade var bara en slump, och några idrottare som vandrade hand i hand med någon av samma kön syntes inte till. Att ryska popgruppen Tatu – med lesbisk kärlek som gimick – var med i förshowen berodde nog mest på att det är tunnsått med inhemska popartister som någon utanför landets gränser har hört talas om.

Den svenska truppen, bakom fanbäraren Anders Södergren, var klädda i gult och truppens storlek förde inte tankarna till en stor vinternation. Men så har ju inte Tre Kronor kommit hit än.