Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
OS

Wissman ska nå OS på Bolts distans – jagar kvaltiden i Florida på lördag

2008 tog sig Johan Wissman till OS-final på 400 meter. Sedan kom skadorna.

Nu är de borta. Och nu är det nygamla distansen 200 meter som gäller. På lördag ska han försöka nå OS-kvalgränsen i USA.

– Duttandet med medicinboll är över nu. Nu gör jag bara det som jag blir snabbare av, säger Wissman självsäkert.

Satsningen på 400 meter gjorde Wissman historisk. Under VM i Osaka 2007 satte han i semifinalen ett nytt nordiskt rekord med 44,56 och tog sig som förste svenske manlige löpare sedan 1920 till en stor mästerskapsfinal. Året efter väntade OS i Peking – och en ny final.

På vägen fram till finalen i Fågelboet hade han den tredje bästa tiden av finalisterna, men det slutade med en åttondeplats.

2009 tog Johan Wissman 26 år gammal EM-guld inomhus på 400 meter. Sedan väntade karriärens tyngsta period.

– Jag hade en problemfri karriär fram till 27 år. Sedan tog det nästan tre år innan jag var helt skadefri. Då kände jag att ”jag orkar inte med 400.” Det var för tufft. Jag fick inte betalt för allt slit. Jag ville satsa på 200 i stället och då tänkte jag att det är lika bra att testa helt nytt.

Det långa samarbetet med tränaren Kenth Olsson avslutades. Han vände sig till Håkan Andersson i Sundsvall dit han nu flyttar. Mellan varven åker han hem till flickvännen, mångkamperskan Jessica Samuelsson, i Stockholm.

– Friidrotten kan inte anpassa sig efter livet utan livet får anpassa sig efter friidrotten om man vill satsa helt, fastslår Johan när vi sitter i skuggan på träningsanläggningen IMG Academy i Bradenton på Floridas västkust.

– Det här är det bästa stället jag varit på, fortsätter Johan och berättar om konkurrensen på banorna där runt 20 olympier slipar formen och om anläggningen för återhämtning, boendet, maten och värmen.

Även om satsningen på 400 meter är nedlagd, möjligen bortsett från Finnkamper och SM, ser han med viss längtan tillbaka.

– Jag kan sitta och titta på folk som springer 400 och få ett enormt sug. Man kommer ihåg känslan av att vara odödlig, att bara sväva fram. Samtidigt var det det här med den tid jag gjort, 44,56. Jag kunde göra bra lopp, men det var inte 44,56. Allt jämfördes med det. Jag sprang under 45 sekunder fem gånger, alla på mästerskap.

Så här i efterhand har han också en ny bild av OS-finalen 2008.

– 2007 i Osaka öppnade jag för hårt på ytterbanan och tvärdog. I OS tänkte jag ta det lugnare. Det blev för lugnt och jag var rökt direkt. Hade jag öppnat tuffare hade det kunnat bli medalj, för konkurrensen var inte mördande. Han som tog brons och jag var på samma nivå.

David Neville från USA tog bronset på 44,80 och inte ens tvåan Jeremy Wariner slog Wissmans tid (44,56) från semifinalen i Osaka året innan. Wariners silvertid var 44,74. LaShawn Merritt vann OS-guldet på 43,75.

– Det var mycket orutin från min sida. Jag fick egentligen bara tre-fyra år på en hög nivå på 400. Då var jag också glad att ta mig till final. Jag tänkte, jag är ju ny, det här ska jag hålla på med i tio år.

Wissman blir 34 i år och den tuffa träningen har han bakom sig. Nu handlar allt om att bli snabb.

– Det är färre pass nu, men mer kvalité. Jag springer fler lopp snabbare. Det blir man snabb av. Samma med styrketräningen, snabbt och tungt.

400 meter anses ihop med 400 meter häck vara de två tuffaste grenarna i friidrott. På vilket sätt är det lättare att springa 200?

– Där maxar man avslappnat hela vägen. För mig sitter det i ryggmärgen, allt med kurvtagningen, när jag ska trycka på och rytmen. Även när jag satsade på 400 fortsatte jag göra bra tider på 200.

Tekniken har också ändrats för att få mer snabbhet. Han försöker bli rappare i steget, men det är en tuff väg till Usain Bolts favoritdistans i Rio. Johan måste ner på 20,35.

– Det har jag gjort och det är inte alls omöjligt igen, säger han på en sprinters självklara sätt, även om hans svenska rekord på 20,30 sattes för nio år sedan, 2007.

– Men det är svintufft. Man får se det som en morot. En rejäl morot.

Den första chansen att klara kvalgränsen är på lördag, i Florida.

– Jag tänkte direkt att jag ska springa tidigt och utnyttja värmen i USA. Skillnaden på en bra och dålig vind kan vara sju tiondelar. Jag vet att jag är i bra slag och jag väntar bara på bra förutsättningar.

Även om det inte blir något OS kommer han inte att ”lägga sig ned och gråta”. Annat spännande väntar i framtiden.

– Jag ska börja plugga till brandman i höst. Det tar två år och då tänkte jag att då är det ju bara att fortsätta med friidrotten.

– Just nu försöker jag bara njuta av varje träning och inte ta något för givet. Bara att känna att jag kan göra de där tiderna som behövs igen är en jäkla skön känsla.  Jag vet jag kan det, men vet inte om jag hinner före OS.

Fakta.Johan Wissmans mästerskapsmedaljer

Guld

Inne-EM 400 meter 2009 i Turin

Silver

EM 200 meter 2006 i Göteborg

Inne-VM 200 meter i Budapest 2004

Inne-VM 400 meter i Valencia 2008

SM-guld

Sju på 200 meter

Fem på 400 meter

Ett på 100 meter

Ett på 4x100 meter

Ett på 4x400 meter

Sommarens mål för Wissman:

EM i Amsterdam, 6–10 juli.

OS i Rio de Janeiro, 5–20 augusti.

SM i Sollentuna, 26–28 augusti.

Finnkampen, 3–4 september i Tammerfors.