Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Osaka US Open-mästare efter känslofylld final

Williams och Osaka.
Williams och Osaka. Foto: Matthew Stockman/AFP/TT

Mästaren och framtidsnamnet bjöd på fenomenal tennis på Queens i New York.

Det var dock något annat som fick huvudrubriken när Naomi Osaka, 20, vann US Open-finalen mot sin stora idol med 6–2, 6–4.

En ursinnig och tårögd Serena Williams, 36, kände sig förfördelad – och straffades.

– Det här kommer att låta riktigt illa men jag tänkte att jag verkligen ville möta Serena, sade japanska 20-åringen Naomi Osaka om de tankar som florerade i hennes huvud under semifinalsegern mot Madison Keys.

Frågan är om hon inte under den tiden lade upp en vattentät taktik på hur hon skulle inleda och ta sig an en av världens främsta tennisspelare genom tiderna i sin första grand slam-final i karriären.

För de som väntade sig en Serena Williams som skulle dominera sig fram mot att tangera australiskan Margaret Court i antalet grand slam-segrar (24 stycken) blev nog besvikna.

Veteranen och den sexfaldiga US Open-mästaren fick första gemet. Sedan satte Osaka fart. Två raka brejkgame gav henne en 5–1-ledning som utmynnade i en 6–2-seger i första set.

Och då var statistiken plötsligt på den unga japanskans sida. Under 2018 har hon efter att ha vunnit första set resultatraden 31–0.

Samtidigt var det heller inte vilken motståndare som helst hon ställdes mot på Queens i New York.

Det syntes att det var två spelare med självförtroende, pondus, kraft och kvalitet som möttes på centrecourten, där nästan varje bollduell väckte enorma jubel från läktarplats.

Williams visade sin pondus även på andra vis. När hon gjorde en sällsynt miss och gav Osaka ett break i andra så åkte hennes racket i backen.

En andra varning och poängstraff – vilket följdes av att den 36-åriga amerikanskan högt och tydligt krävde en ursäkt från domaren Carlos Ramos, då hon menade att hennes första varning var felaktig.

Naomi Osaka då? Hon fortsatte spela en tennis som inte ens en världsstjärna kunde matcha. Brejket följdes av ännu ett brejk i Serenas serve.

Och då brast det fullkomligt för Williams.

Efter att ha kallat domaren för ”tjuv” så fick hon sin tredje varning – och därmed ett helt förlorat game i straff – samtidigt som hon efter noter skällde ut matchdelegaterna och domare Ramos.

Med tårar i ögonen gick därefter Williams in och försvarade sitt servgame. Samtidigt som hon fortsatte att verbalt skälla ut matchdelegaterna.

Men Osaka lät sig vara helt oberörd av det kaos och den känslostorm som utspelade sig runt henne.

Hon brände sin första matchboll. Men den andra satt – och då brast det även för 20-åringen från Japan.

Som tog sin första grand slam-titel i karriären.

Läs mer: 

Williams efter poängstraffet: ”Sexism”

Williams bötfälls efter utbrottet i finalen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.