Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Østberg drygade ut – Kalla sjua

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det var spagettiben och snurriga huvuden för svenskorna.

Då tog Jessica Diggins en skrällseger i Toblach.

Amerikanskan var starkare än alla norskor på fem kilometer, men i Tour de Ski-sammanställningen drygade Ingvild Flugstad Østberg ut sin ledning.

Redan inför fredagen hade Charlotte Kalla tappat greppet om en pallplats i Tour de Ski. Men den svenska skidstjärnan har fortfarande chans till en pallplats i en enskild etapp.

Efter en rivstart i femkilometersloppet i fri stil såg det ut att kunna gå vägen.

Kalla var tvåa bakom totalledaren Ingvild Flugstad Østberg efter den första mellantiden i italienska Toblach. Men på trötta ben blev 28-åringen till sist sjua – 12,3 sekunder efter skrällsegraren Jessica Diggins (USA), som tog karriärens första individuella världscupseger.

Det var en sliten Kalla som efteråt summerade loppet i SVT.

– Det är väldigt tidigt som det skriker i kroppen, man känner sig alldeles snurrig när man kommer i mål, sade hon samtidigt som Ida Ingemarsdotter, näst bästa svenska som elva, kände likadant:

– Det var mjölksyra från start till mål, spagettiaktigt i benen.

I totalställningen med två etapper kvar är Kalla och Ingemarsdotter fortsatt sexa respektive åtta.

Men avståndet växte till ledande norskan Ingvild Flugstad Østberg, som drygade ut sin ledning efter en tredjeplats på fredagen.

Heidi Weng, Norge, blev tvåa.

– Jag var helt säker på att jag skulle tappa ledningen i dag, sade en överraskad Östberg till SVT.

Jagande Therese Johaug (femma på fredagen) är nu 25,3 sekunder efter Østberg. Kalla är fem och en halv minut efter täten och Ingmarsdotter ytterligare en minut bakom.

Längre ner i resultatlistan var sprintstjärnan Stina Nilsson – på en 40:e plats på fredagen – så besviken att hon direkt efter målgång funderade på att bryta touren.

– Det finns inget som är bestämt än där, sade förbundskapten Rikard Grip till DN en stund senare.

– Vi får smälta det som har hänt nu och sen fatta ett beslut utefter vad vi tror är bra för henne sett till kommande tävlingar.