Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ovaccinerade-skidskyttar-far-sjalva-betala-tester/

SPORT

Ovaccinerade skidskyttar får själva betala tester

Ovaccinerade skidskyttar får själva betala tester, enligt Internationella skidskytteförbundet.
Ovaccinerade skidskyttar får själva betala tester, enligt Internationella skidskytteförbundet. Foto: Jonas Lindkvist

Ovaccinerade skidskyttar får själva betala för sina pcr-tester i världscupen i vinter.

Men det svenska landslaget påverkas inte av beslutet.

– Alla i vårt A-lag är vaccinerade, säger sportchefen Anna-Maria Uusitalo.

TT Text

Internationella skidskytteförbundet (IBU) fick ihop en fullgod världscupsäsong förra vintern, men notan blev dyr. IBU hade ett eget laboratorium som följde med världscupcirkusen, som omgärdades av rigorös covidtestning, och dessutom utgick kompensation till arrangörerna.

– Lägger man ihop testningen, kompensation till arrangörer som inte fick sina event och kompensation till dem som fick utöka programmet (utan publik) uppgick kostnaderna till runt 50–60 miljoner kronor, säger IBU:s svenske ordförande Olle Dahlin.

Sedan i våras har mycket hänt. Vaccineringen har kommit i gång på bred front och länder börjar öppna upp allt mer. Förhoppningen är att det ordinarie tävlingsprogram som nu ligger ska kunna genomföras, med publik. Åkare som inte är vaccinerade får själva betala för regelbunden pcr-testning om de ska få komma in i tävlingsbubblorna.

Något eget labb kommer inte kuska runt mellan Europas skidskyttemetropoler i vinter.

– Vi har beslutat att det är vaccination som är huvudspåret och de som av någon anledning väljer att inte vaccinera sig kommer att behöva pcr-testas med viss frekvens och får bekosta det själva. Det var ingen nation som ifrågasatte det när vi lade fram det. Jag tror att vi fick ett stort förtroende efter sättet som vi genomförde fjolårssäsongen på, säger Olle Dahlin.

Vaccinerade åkare – däribland hela det svenska landslaget – slipper däremot testning i samband med tävlingarna framöver. IBU kräver också att all sin personal, som tekniska delegater och domare, ska vara vaccinerade för att få internationella uppdrag.

– Men vi kommer att ha bubblor på alla events, med olika färgkoder för att inte blanda olika grupper. Och det kommer att krävas munskydd i olika utrymmen på tävlingsplatser och hotell, säger Dahlin.

Landslagets sportchef Anna-Maria Uusitalo:

– De aktiva kände sig väldigt trygga förra säsongen och så kommer det säkert fortsätta att vara. Som jag känner IBU gör de saker med klokhet och trygghet om de lättar upp ytterligare eller gör några ändringar.

Hon ser fram emot en skidskyttesäsong som förhoppningsvis ska kännas som ett stort steg mot hur det brukade vara innan pandemin.

– Det är klart att det känns bra att det börjar gå lite mer mot det normala. Inte minst publiken har verkligen varit saknad, det känns signifikant för skidskytte att det ska vara en publik där som hejar för varje skott, säger Uusitalo.

Världscupen inleds i Östersund i slutet av november.

Läs mer sportnyheter här.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt