Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Över 20 000 till start i årets O-ringen

Bild från förra årets O-ringen i Borås.
Bild från förra årets O-ringen i Borås. Foto: Adam Ihse/TT

Över snittet – men förmodligen inget rekord.

Arrangören av årets O-ringen räknar med över 20.000 orienterare i skogarna runt Sälen.

Den kommande veckan, med start på söndagen, samlas de flesta av landets elit- och motionsorienterare i Sälen för att springa O-ringen. Ett klassiskt jättearrangemang som i år samlat drygt 17.400 anmälda. Och arrangörerna räknar med ytterligare 5.000-6.000 deltagare när de som sprungit på direktanmälan räknats in.

– Genom att siffran är högre än snittet på 17.200 deltagare de senaste tio åren visar det att evenemanget fortsätter växa, säger Henrik Boström, vd för O-ringen.


O-ringen är ett klassiskt svenskt idrottsevenemang som genomförde första gången 1965. Tidigare hette det 5-dagars, men har nu bytt namn, mycket beroende på att veckan innehåller mer än fem orienteringsetapper. Många väljer att delta i mountainbikeorientering eller i preo, en form av punktorientering som från början var en variant av orientering för funktionshindrade men som numera lockar allt fler från den övriga orienteringsfamiljen.

Deltagarrekordet för O-ringen är från 1985 då 25.000 deltagare sprang i Falun. Senast O-ringen avgjordes i Sälen, 2008, anmälde sig 24 375.

Nu som då är Jimmy Birklin generalsekretare:

– Redan på festen som avslutade arrangemanget 2008 bad många funktionärer att få arrangera tävlingen igen. Det har varit en drivkraft till att O-ringen nu åter avgörs i Sälen. En stor skillnad är att det nu blir mer fjällorientering.

Det stora deltagarantalet innebär att Jimmy Birklin är allvarlig när han uppmanar deltagarna att ta bussen från login i de olika stugorna i Sälenområdet till målplatsen. Annars kan det bli trafikkaos. Arrangörerna har byggt upp ett bussnät över Sälenområdet som liknar tunnelbanenätet i Stockholm. Ett 100-tal bussar kommer under veckan att gå i skytteltrafik för att frakta orienterarna.

Söndagen den 24 juli är också hela klassiska fjällvägen över skidanläggningarna stängd för biltrafik. De som ska till Norge hänvisas via Sälen och Stöten eller via Rörbäcksnäs.

Busstransporterna var en av de detaljer som havererade i samband med arrangemanget 2008.

Varför kommer det att fungera nu?

– Vi har lärt oss mycket av de misstag som gjordes 2008. Dessutom har vi gjort en bättre detaljstudie hur orienterarna önskar bli transporterade, säger Jimmy Birklin.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.