Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/over-hela-varlden-ar-sverige-stallet-man-vill-vara-pa-nu/

Sport

”Över hela världen är Sverige stället man vill vara på nu”

Oskar Rozenberg Hallberg säger att skateboardåkare världen över önskar att de bodde i Sverige under pandemin.
Oskar Rozenberg Hallberg säger att skateboardåkare världen över önskar att de bodde i Sverige under pandemin. Foto: Andreas Hillergren/TT

Coronakrisen har orsakat oro och motivationsbrist för många elitidrottare.

Skateboardvärldsmästaren Oskar Rozenberg Hallberg är inte en av dem.

– Jag hade skejtat även om det inte vore mitt jobb. Det kretsar inte kring tävlingar på det sättet, säger ”Oski”.

Coronapandemin har dragit ner rullgardinen för stora delar av idrottsvärlden.

För Oskar Rozenberg Hallberg, som i september tog karriärens andra VM-guld i skateboarddisciplinen park, slutade skejtresan till Kalifornien med två veckor i karantän på hotellrummet.

– Jag kom dit precis innan de sa att det var en pandemi. Två veckor efter blev det lockdown i Kalifornien. I två veckor var jag i princip bara hemma på mitt rum, så jag kände lite ”vad fan händer”. Det var segt.

Nu är han hemma i Malmö igen och trots att tävlingssäsongen ställts in är mycket också som vanligt.

Många elitidrottare vittnar om problem med att hålla motivationen uppe under pandemin. På den punkten tror Rozenberg Hallberg att skateboard skiljer sig från andra sporter.

– Det är inget problem för mig. Jag åker skateboard för att det är kul. Jag hade skejtat även om det inte vore mitt jobb. Det kretsar inte kring tävlingar på det sättet. Man åker med sina vänner och även med den professionella biten kretsar inte allt kring tävling, det finns annat man kan hitta på, säger 23-åringen och fortsätter:

– Skateboard är lite mer som en livsstil. Det är ganska vanligt att en känd friidrottare eller skidåkare säger ”nu är jag inte bäst i världen längre, nu lägger jag av”. Men så funkar det inte med skejt. Jag hoppas att kunna skejta hela mitt liv. Jag behöver inte motivationen av att vara bäst i världen. Jag kommer bara göra det för att jag känner för det och för att det är kul. I och med att jag faktiskt kan skejta så tappar jag inte heller motivationen.

Ett uppskjutet OS innebär mer tid till träning i Stapelbäddsparken i Malmö.
Ett uppskjutet OS innebär mer tid till träning i Stapelbäddsparken i Malmö. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är inte alla som kan skejta just nu. För kollegorna i USA innebär pandemin lockdown och skejtförbud, och enligt Oskar är det många som drömmer om Sverige.

– Över hela världen är Sverige stället man vill vara på, de flesta snackar om det. Det är ett av de bästa ställena där man kan vara, så det är ju svingött. 

– Jag kan skejta, hålla i gång, lära mig nya trick och gå till gymmet. Jag har en fördel, jag kan åka skateboard varje dag, det kan inte de.

Tanken var att både Oskar Rozenberg Hallberg och skateboardsporten skulle debutera under sommarens OS i Tokyo.

Men att spelen skjuts upp ett år är inget som grämer honom.

– Jag kan inte säga att det var ett speciellt stort bakslag. Det är klart att det blir ändring i planeringen, och att man ställt in sig på det. Jag har inte varit på ett OS och skateboard har inte heller varit på OS, så jag tyckte att det skulle bli kul så klart, men i och med att det blir framflyttat ett år, tänker jag att jag lika gärna kan ta det nästa år. 

Det återstår några kvaltävlingar innan ”Oski” är helt klar för OS, men de höga rankningspoängen innebär att han i princip redan kvalificerat sig.
Det återstår några kvaltävlingar innan ”Oski” är helt klar för OS, men de höga rankningspoängen innebär att han i princip redan kvalificerat sig. Foto: Anders Wiklund/TT

När det blev klart att skateboard blir ny OS-sport höjdes också kritiska röster inom skejtvärlden. Många förutspådde att en kommersialisering av sporten skulle vara ett hot mot den subkultur som omgärdar den. 

– Folk är så passionerade och vill inte vara mainstream, sade skateboardlegendaren Tony Hawk när han gästade Skavlan.

Oskar Rozenberg Hallberg välkomnar den mer tävlingsbetonade inriktningen.

– Skejt är väldigt annorlunda, det är inte så sportigt. Det handlar inte lika mycket om att vinna, vara bäst och vara på gymmet varenda morgon. Folk har åsikter om allt möjligt, men skejt är en bred sport, det finns så många olika sidor av det. Det finns de som inte gillar tävlingar eller tycker att de ska vara med i OS, som bara tycker att man ska skejta street. Det ska vara så jävla rough och allt ska vara så hardcore, punk och underground.

– Sedan finns det den andra sidan med tävlingar, OS och hela den biten. Det är som att det kommer en ny sida av skejt som håller på att utvecklas och jag tycker att det är intressant att det finns något för alla.

Håller sporten på att förändras?

– Jag tror att det börjar växa fram en ny mer tv-vänlig sida av skejt. En mer lättillgänglig sida som bygger på det som redan finns, men jag tror inte att det gamla kommer försvinna, jag tror att det alltid kommer att finnas kvar.