Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

På kurs om spelproblem: ”Det är lite killigt att betta”

Matchfixning och betting på egna matcher blir allt vanligare och sprider sig mellan sporter.

Under landslagssamlingen för innebandyns U19-killar bjöds Riksidrottsförbundet och Svenska spel in för att berätta vad som kan hända om de bryter mot lagen.

Klockan är strax efter nio på morgonen när killarna i Sveriges U19-landslag i innebandy iklädda bakåtvända kepsar och förbundets träningsoveraller går in i konferensrummet Barcelona på Bosön utanför Stockholm.

De är här för att lära sig om matchfixning och spelproblem. De trötta minerna vittnar om att de hellre skulle vara tvåhundra meter därifrån, på planen. Men när Sara Pettersson från Svenska spel och Johan Claesson från Riksidrottsförbundet (RF) påbörjar föreläsningen, byts trötta miner snabbt ut mot tappade hakor.

Två procent av Sveriges befolkning lider av spelmissbruk, och inom idrotten är siffran ännu högre, berättar Sara Pettersson.

På herrsidan i innebandyn är siffran enligt Claesson uppe i 11 procent, en siffra Svenska innebandyförbundet hoppas kunna sänka med hjälp av utbildningar som denna. Nämnvärt är att det på damsidan inte finns några som helst indikationer på ohälsosamt spelande. Något som inte förvånar spelarna.

– Det är lite killigt att betta, säger Jacob Embretzen, en av spelarna som deltar i dagens utbildning och som till vardags spelar i IBF Örebro, han fortsätter: det är väl mer vanligt att man går ut med killarna till kasinot, man ser det som en fritidsaktivitet.

Anledningen till att just idrottare faller in i ett spelmissbruk tror Johan Claesson, samordnare mot matchfixning på RF har att göra med att man som idrottare anser sig ha en större förståelse för hur sporten fungerar och därmed känner sig säkrare på sina spel.

Men det är inte bara spelmissbruk som diskuteras denna morgon. Ett växande problem inom idrotten är matchfixning, något som Claesson anser vara ett hot mot hela tävlingsidrotten.

Adam Nilsson
Adam Nilsson Foto: Alexander Mahmoud
Jag tänkte att det var ett fotbollsproblem.


Enligt Claesson började RF få upp ögonen för matchfixning under 2012 då Svenska spel slog larm om misstänkt spelaktivitet under matcher i fotbollens division 2. Mellan säsongerna 2013 och 2016 kunde Svenska spel urskilja 90 matcher med misstänkt matchfixning, men risken finns att det bara är toppen på ett enormt isberg.

Med åren har matchfixning spridit sig från fotbollen in i de andra stora sporterna i Sverige så som basket, handboll och innebandy, men även mindre sporter så som speedway och golf ligger i riskzonen.

– Jag tänkte att det var ett fotbollsproblem, medger Adam Nilsson, hemmahörande i FBC Kalmarsunds ungdomslag.

Förutom att underprestera för att påverka slutresultatet är det även förbjudet för en idrottare att satsa pengar på en match eller tävling där de själva deltar, och även här har Svenska spel sett en ökning.

I en färsk undersökning som Karolinska institutet gjort i samarbete med RF och Folkhälsoinstitutet har 84 elitspelare i innebandy svarat på en enkät om spelvanor. Nästan 30 procent av dem uppger att de känner någon som satsat pengar på sin egen match under de senaste 12 månaderna.

När det går upp för killarna hur utbrett problemet är blir stämningen tryckt. Att satsa pengar på sin egen match kan ge en avstängning i upp till tio år – en dödsstöt för karriären.

Enligt Göran Harnesk, generalsekreterare i Svenska innebandyförbundet, krävs det mer av en spelare än att göra bra ifrån sig på planen.

– Man måste ha rätt värderingar, matchfix och spel på egna matcher är ingenting vi kan tolerera, säger han.

Men hur kommer det sig att vissa spelare ändå dras in i träsket av matchfixing och spel?

Victor Wettergren, RIG Umeå, tror att det kan ha att göra med var man är i karriären.

– Jag tror att det ligger mycket i det om man är i slutet av sin karriär, då kanske man inte tycker att det spelar någon roll, säger han.

Läs mer: Elittränaren som hjälpt idrottare ur beroende: ”Idrotten borde ha lyft den här frågan för länge sedan”