Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

På stranden i Normandie laddar Kolgjinis stora hopp

Skötaren Linda Sundberg och Mosaique Face på Utah Beach.
Skötaren Linda Sundberg och Mosaique Face på Utah Beach. Foto: Anders Engman

Platsen är den lite vindpinade sandstranden i franska Normandie, döpt till Utah Beach av de allierade inför invasionen 1944.

Det är där Mosaique Face har tränats inför söndagens Prix d'Amérique, av de flesta ansett som världens tuffaste travlopp.

– Ett helt fantastiskt ställe att träna häst på, miljön för både hästar och människor är underbar, säger tränaren Lutfi Kolgjini.

Hästarna, Kolgjini har en hel fransk filial här, springer sina träningsjobb i vattenbrynet på den fem kilometer långa stranden.

Allt tränaren behöver göra är att kolla den lilla appen i smartphonen för att hålla rätt på ebb och flod. Ibland är det träning på morgonen, ibland på kvällen. Det är naturen som styr.

– Underlaget är mjukt, med både fäste och svikt, berättar Lutfi Kolgjini. Fantastiskt bra för hästarna.

Det går bara att träna vid ebb, men floden kommer som en naturens banmästare och fixar till underlaget. Vid nästa ebb ligger sanden som ett dansgolv igen, alla hovavtryck och ojämnheter är bortspolade.

Lutfi Kolgjini blev Sveriges framgångsrikaste tränare 2015, Mosaique Face den vinstrikaste hästen. Nu ska de som enda helsvenska ekipage utmana den franska storfavoriten Bold Eagle. Efter VM-loppet i New York har Mosaique Face bara startat två gånger. Båda gångerna utan större framgång på franska Vincennes.

– Första gången ville jag ge honom ett snällt lopp, andra gången blev loppet opassande med lågt tempo men jag var inte heller helt nöjd med honom.

Men det kan ha varit så enkelt att hästen druckit dåligt inför loppet, nu går i alla fall alla rapporter i dur.

– Han fick ett intervalljobb i måndags och sedan åkte jag själv ned och körde de sista, snabbare, intervallerna på stranden i torsdags.

Hur det än går på söndag har Lutfi Kolgjinis franska filial kommit för att stanna. I dag är det Gianni Coysman som sköter den, men de senaste veckorna har Mosaique Faces skötare Linda Sundberg också varit nere och ridit sin ögonsten i vattenbrynet.

– Jag hade en gård på gång, allt var egentligen klart men så fick jag inte de bygglov jag ville ha så då blev det ingen affär. Men jag har satt i gång och letar efter en ny gård här nere.

Tanken är att Lutfi själv ska tillbringa den största delen i Frankrike, sonen Adrian som gick första delen av träningsutbildningen för någon vecka sedan ska ta ett större ansvar hemma i Sverige.