Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pa-svenska-mystouren-ar-alla-valkomna-oavsett-handikapp/

Sport

På svenska ”mystouren” är alla välkomna – oavsett handikapp

Bild 1 av 4 Marcus Malo spelade golf redan innan han som 17-åring fick cancer i axeln och tvingades amputera högerarmen. Nu spelar han med en arm, vilket går bra – han har vunnit British Open, US Open och lag-VM.
Foto: Peter Claesson
Bild 2 av 4 Tolvåriga Matilda Jonsson är autistisk och har ibland problem med att koncentrera sig på uppgiften. Då är det bra att pappa Conny finns till hands och kan hjälpa till med allt runt omkring.
Foto: Peter Claesson
Bild 3 av 4 ”Om det händer något jobbigt i skolan glömmer jag det på golfbanan. Här kan jag uttrycka mig”, säger Matilda Jonsson.
Foto: Peter Claesson
Bild 4 av 4 Kortvuxne Joakim Björkman kände sig uttittad på gymnasiet och drabbades av en depression där han inte ville visa sig för någon. Golfen blev en väg ut ur sjukdomen. ”Jag har vänt det här till något positivt, hittat en identitet och ett spår som jag kan leva efter”, säger 25-åringen, som nyligen försvarade sin titel i Italian Open. Landslagskamraten Jonas Andersson, som föddes utan vänster underarm, använder en protes för greppa golfklubban.
Foto: Peter Claesson

KUNGÄLV. Marcus är forskare. Johnny blev överkörd av ett tunnelbanetåg. Julia är en glädjespridare och Joakim har hittat självkänslan.

På golftouren för spelare med funktionsnedsättning är alla välkomna. Själva kallar de den för mystouren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in