Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/palicka-imponerade-sverige-visade-god-form-i-em-genrepet/

Sport

Darj och Palicka imponerade – Sverige visade god form

Bild 1 av 2 Max Darj var på målhumör.
Foto: Bildbyrån
Bild 2 av 2 Sveriges målvakt Andreas Palicka.
Foto: Bildbyrån

ALINGSÅS. Målvakten Andreas Palicka och försvarsbjässen Max Darj på målhumör spelade huvudrollerna när handbollslandslaget vann EM-genrepet mot Egypten med 27–24 och visade att formen är på väg.

Max Darj har stått för många bejublade insatser med sitt Alingsås i gamla hemmahallen Estrad. När Sverige för andra gången på tre dagar besegrade Egypten fick hans tidigare hemmapublik i vanlig ordning se en gedigen försvarsinsats från Tysklandsproffset, men också en oväntad målexplosion.

Darj sköt, lobbade och vinklade in fem mål i tät följd under andra halvlek. När hände det senast?

– Faktiskt i ligan den här säsongen, sade Darj och verkade likväl överraskad över att så starkt ha bidragit till den svenska målskörden.

Han imponerade även defensivt. I par med Jesper Nielsen såg han till sätta stopp för många av de egyptiska attackerna mot mittförsvaret. När samtidigt Andreas Palicka storspelade mellan stolparna var det inte så konstigt att Sverige lyckades hålla Egypten nere på åtta mål i första halvlek, hälften så många som i Jönköping i söndags.

Just försvarsspelet är något som Sverige gnuggat extra på träningarna inför EM.

– Det stämde bra. Jesper och jag är lite olika som försvarsspelare och kompletterar varandra, sade Darj och såg fram mot premiären mot Schweiz på fredag.

Det gjorde även Andreas Palicka.

– Det känns absolut som vi är på rätt väg. Benen var inte lika tunga som i söndags, sade veteranen, som när Mikael Appelgren vilade ersattes av reserven Tobias Thulin efter paus.

Det blev fler mål både bakåt i andra halvlek, men den svenska segern var aldrig i fara, trots att förbundskapten Kristján Andrésson laborerade en hel del med uppställningarna.

Nykomlingarna Lucas Pellas och Valter Chrintz fick på nytt chansen på kantpositionerna och visade både fräckhet och målfarlighet, som imponerade på förbundskaptenen.

– Men i dag är jag mest nöjd med försvars- och målvaktsspelet, sade Andrésson, som på nytt lät Albin Lagergren vila på grund av en lättare fotskada.

Lagergren är truppens enda vänsterhänta alternativ på nio meter och behövs för att få variation i anfallsspelet. Andrésson lät inte särskilt orolig och räknar med Lagergren mot Schweiz.

– Jag önskar att ni hade kunnat se honom på träning, sade förbundskapten och påpekade att det är ett långt EM med många matcher.

Samtidigt skickade han ut en ny varning inför premiären. Schweiz är ett lag som är erkänt duktigt i spelet 7–6 och det har Sverige inte riktigt fått till i matcherna mot Egypten.