Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/palicka-om-delade-malvaktsjobbet-vi-ar-valdigt-mana-om-varandra/

Sport

Palicka om delade målvaktsjobbet: ”Vi är väldigt måna om varandra”

Andreas Palicka och Mikael Appelgren delar på målvaktssysslan i såväl klubb- som landslag. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

En svensk målvaktssuccé är byggd på att dela speltiden lika. Nyckeln till att de har lyckats är i sin tur att huvudpersonerna är helt olika.

– Vi är varandras kompletta motsatser som personligheter, men kommer ändå väldigt bra överens, säger Andreas Palicka om relationen med målvaktskollegan Mikael Appelgren. 

Den svenska landslagsmålvakten Andreas Palicka inleder med att rada upp exempel och det känns som att han skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

– Jag har två barn och han har inte bildat familj än, jag bor i en liten by och han i storstaden, jag har kort mörkt hår och han långt blont, mitt temperament är hett och han är alltid lugn, går han höger så går jag vänster. Jag har en målvaktsstil och han en annan. Jag skulle kunna ge hundra exempel till, säger Andreas Palicka när han beskriver sig själv och målvaktskollegan Mikael Appelgren som nu gör ett fjärde mästerskap tillsammans.

– Vi låter varandra vara de vi är och det är nog också en stor del i varför det funkar så bra, menar Mikael Appelgren.

Deras känsla är att olikheterna inte skaver – varken i arbetsrollerna eller i vänskapen.

– Jag skulle också vilja säga att vi är väldigt måna om varandra och det är viktigt. Sedan är det få förunnat, i en konkurrenssport, att ha det så som vi har det, säger Andreas Palicka. 

De svenska målvakterna har hittat en samarbetsform som gjort dem skadefria och högpresterande – och samtidigt framgångsrika i klubblaget. Dessutom har det gett det svenska landslaget ett av världens bästa målvaktspar – kanske rent av det allra bästa för tillfället.

Framgången bygger på att de står i stort sett varannan match och delar närmast broderligt på speltiden. Fördelningen sker inte för sakens skull utan snarare för att kunna ge varandra möjlighet att kunna prestera på topp så ofta som möjligt.

Att det blev som det blev ska svensk landslagshandboll egentligen tacka den danske förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen för. Dansken var tidigare tränare i Rhein-Neckar Löwen och var den som fick Andreas Palicka att återvända till Tyskland och bilda målvaktspar med Mikael Appelgren.

– När jag spelade i Ålborg fick jag ett samtal från ”Niko” där han sålde in sitt koncept som en långsiktig plan för Löwen. Jag kände inte ”Äpplet” på samma sätt då, men såg honom som en jäkligt bra målvakt. Målet var att vi skulle utvecklas tillsammans och ”Niko” höll verkligen sitt ord. Han gav oss stort förtroende, fick oss att överprestera och vi blev bundesligamästare.

Andreas Palicka under EM-testet mot Egypten i Jönköping. Foto: Mikael Fritzon/TT

Slutsatsen blev enkel att dra för de två svenska målvakterna. Vill man vara en del i ett topplag i ligan och samtidigt nå framgång i Europa och tyska cupen behövs två målvakter som håller hög nivå i varje match.

– Både i klubblaget och i landslaget spelar vi en snabb handboll som kräver mer även av målvakten. Får man en vecka att återhämta sig mellan matcherna i stället för två till tre dagar så är det en klar fördel, menar Andreas Palicka som bara ser fördelar med upplägget som han haft ihop med Mikael Appelgren i klubblaget de tre senaste säsongerna och med Sverige i de tre senaste mästerskapen.

Vad man dock kan konstatera är att han inte fick möjligheten att spela karriärens hittills största match. Efter att han gjort en stormatch i EM-semifinalen 2018 mot Danmark så blev det Mikael Appelgrens tur att ta över målvaktsansvaret i finalen. 

– Personligen vill jag kanske alltid spela, men när man tagit sig till en EM-final och vet att det i laget finns en lika bra målvakt som är fräsch och redo så väljer jag att se det som positivt. Oavsett måste du alltid vara redo på att hoppa in. Varannan match är grundtänket, men det finns en bra dialog där det är möjligt att också ta ett annat beslut om vi tror det passar bättre.

Mikael Appelgren. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Det svenska målvaktsparet har olika styrkor, men anser båda två att de kan bli matchvinnare mot alla motståndare. Därför konstaterar Andreas Palicka också att en prestigelöshet är central i samarbetet.

– Spelar inte jag vill jag se till så att ”Äpplet” gör tjugo räddningar. Det är viktigt för oss att alltid ha den inställningen. Dela framgång och motgång.

EM på hemmaplan kommer bli ett speciellt mästerskap för Andreas Palicka som kommer att spela gruppspelsmatcherna i Göteborg där han i dag har familj och syskon bosatta. Går han vidare till mellanrundan blir Malmö spelplats och där barndomsvännerna från Lund har lovat att sluta upp.

– Hittills har jag inte tänkt så mycket på det för det är ett väldigt stort år som innehåller mycket. Jag har försökt att leva här och nu, men jag inser att det kommer att bli väldigt häftigt med fullsatta arenor i gult och blått. Förhoppningsvis lyfts vi fram det där lilla extra som hemmanationer oftast gör och då känner jag att vi har en sjukt stor potential. EM kan bli riktigt coolt. 

Läs mer:

Förbundets beslut kan ge Sverige mardrömsgrupp i EM 

Hittade handbollsglädjen – med språk- och vinkurser 

Guide: Allt du behöver veta om handbolls-EM 2020