Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/palickal-laddar-for-sista-showen-i-scandinavium/

SPORT

Palicka laddar för sista showen i Scandinavium

Andreas Palicka byttes in och stängde matchen mot Island som tog Sverige till kvartsfinal i handbolls-VM.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

GÖTEBORG. Sveriges handbollsherrar förbereder sig för en sista show i Scandinavium.

Trots att kvartsfinalplatsen i VM redan är säkrad vill laget glänsa ännu en gång mot Portugal.

– Min upplevelse av att spela ihop med publiken här i Sverige är känslomässigt en av de bästa någonsin, säger målvakten Andreas Palicka.

Matcherna kommer tätt i handbollsmästerskap. Knappt har publiken eller spelarna själva hunnit smälta den högoktaniga segern över Island förrän det är dags att möta Portugal på söndagskvällen.

Utgången av den sista gruppspelsmatchen ändrar ingenting för svensk del. Sverige är hur det än går klart för kvartsfinal som gruppetta.

– Det är en ovanlig situation i ett mästerskap. Det ger oss en möjlighet att planera ytterligare en match framåt. Om någon behöver vila så har vi den möjligheten, säger Palicka.

Målvakten och publikfavoriten var med sina räddningar med och grundlade den viktiga segern mot Island. Efter matchen var han helt slutkörd när adrenalinet lämnade kroppen och mycket talar för att han kommer att få stå över Portugal-matchen. Eller i vart fall mest sitta på avbytarbänken.

– Han (Palicka) laddar in så otroligt mycket när han spelar. Vi vill ha honom i liv hela turneringen, så att vi inte behöver tejpa ihop honom de sista matcherna, säger målvaktstränaren Tomas Svensson.

Förbundskaptenen Glenn Solberg kramar om Andreas Palicka efter segern mot Island.
Foto: Adam Ihse/TT

Får Palicka själv välja skulle han dock gärna få chansen att visa upp sig för publiken i Göteborg en sista gång innan det är dags att resa upp till Stockholm för finalspelet.

– Jag gör inget hellre än att spela i Scandinavium. Vi får se vad tränarna väljer och vem som ska stå över, säger 36-åringen, väl medveten om att det kanske inte blir fler landskamper i den största arenan i Göteborg innan karriären är över.

– Jag har oerhört fantastiska minnen härifrån. Jag är ju hemma, liksom, och alla är på läktaren. Det är speciellt. Sedan har jag aldrig spelat på Tele2 arena. Jag hoppas så klart att vi sista biljett och att så många som möjligt kommer och stöttar oss. Så får vi se om den upplevelsen kan toppa det vi upplevt här.

Det återkommande ordet när spelarna beskriver stämningen som rått så här långt under hemma-VM är ”gåshud”. Ett näst intill varje gång fullsatt Scandinavium har stämt upp i Tommy Körbergs ”Stad i ljus” som blivit handbollslandslagets signaturmelodi, och burit laget genom matcherna.

– Det här laget säljer och jag tror det beror på att det är så himla ärligt. Det är inte någon som är perfekt, alla är människor. Man kan inte klistra på eller tvinga fram känslor. Det här är genuint, alla är som de är, säger Palicka.

Den svenska publiken har bjudit på stämning i Scandinavium i Göteborg.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Förbundskaptenen Glenn Solberg är nöjd att laget lyckats skapa sig lite luft i anspänningen inför matchen mot Portugal.

– Vi är väldigt glada att slippa vara i situationen att vi måste vinna, speciellt mot ett portugisiskt lag som spelar väldigt mycket sju mot sex. Det hade krävt väldigt mycket av oss. Det ska det ju göra också men jag är glad att inte vara i den sitsen, säger han.

– Men vi ska på ut på planen för att försöka vinna matchen och nu har vi möjligheten att få in ännu fler spelare på banan och testa och försöka göra laget så bra som möjligt.

Utan att gå händelserna i förväg vill han få laget att verkligen ta in vad de hittills åstadkommit.

– Vi har sagt från start att vi inte bara ska prestera utan också försöka njuta av det vi presterar för det är väldigt få som får uppleva att VM på hemmaplan och det ska vi vara stolta över.