Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/paminnelsen-till-spelarna-kramas-inte/

Sport

Påminnelsen till spelarna: Kramas inte

Hertha Berlins Cunha Matheus, i mitten, gratuleras av Vedad Ibisevic, höger, i mötet med Hoffenheim – detta på ett sätt som strider mot Bundesligas direktiv angående distansering.
Hertha Berlins Cunha Matheus, i mitten, gratuleras av Vedad Ibisevic, höger, i mötet med Hoffenheim – detta på ett sätt som strider mot Bundesligas direktiv angående distansering. Foto: Thomas Kienzle/AFP

Kramar, omfamningar och närgångna instruktioner.

Efter Herta Berlins fysiska målfirande i helgen påminner Bundesliga spelarna om att följa direktiven om distansering.

– Klubbarna vill försäkra sig rätten till att avsluta säsongen, säger ligans vd Robert Klein.

TT Text

Under strikta former kunde Bundesliga återupptas i helgen efter ett tio veckor långt uppehåll, på grund av coronapandemin.

Men trots strikta uppmaningar om att hålla avstånd till sina medspelare och undvika närgånget målfirande, med undantag för att röra varandra med fötter och armbågar, så trotsade flera spelare i Hertha Berlin rekommendationerna i 3–0-segern borta mot Hoffenheim.

– Ur ett hygieniskt perspektiv är riktlinjerna att fira i enlighet med reglerna om social distansering, säger Robert Klein och fortsätter:

– Man kan föreställa sig att spelarna, när ett mål har gjorts, kanske kommer varandra lite närmare.

Målen firades med kramar och flera andra former av fysisk beröring spelarna emellan. Det som har kommit att symbolisera Hertha Berlin-spelarnas agerande mest är dock en bild på den belgiske försvararen Dedryck Boyata, där han under ett spelavbrott håller händerna runt lagkamraten Marko Grujics huvud och närgånget instruerar medspelaren med munnen mot hans ansikte.

Läs mer: Hertha-spelare efter fysisk kontakt: Jag kysste honom inte 

Inför omstarten skakades just Hertha Berlin av en coronaskandal. Forwarden Salomon Kalou stängdes av sedan han publicerat en video i sociala medier där han skakade hand med några lagkamrater och därmed bröt mot ligans riktlinjer.

Robert Klein vill nu ånyo belysa vikten av att lagen respekterar direktiven gällande de nya säkerhetsåtgärderna, inte minst för att maximera möjligheten att hela säsongen ska kunna slutföras.

– Klubbarna jobbar aktivt med spelarna. De pratar med dem varje dag för att påminna om vad som behöver göras för att försäkra sig rätten till en andra och tredje matchdag och att avsluta säsongen, säger han.

Det tyska ligaspelet fortsätter på fredag med ett hett huvudstadsderby mellan just Hertha Berlin och nykomlingen Union Berlin.

Johan Esk: Frågan ekade högre – vilken betydelse har publiken?