Pappa Greg Duplantis: Jag är så stolt över honom - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Pappa Greg: Jag är så stolt över honom

Pappa Greg kramar om Armand Duplantis.
Pappa Greg kramar om Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Berlin. Friidrotten har fått en ny omslagspojke och han själv kommer att älska det. Pappa Greg, som också är Armands tränare, tror att sonen kommer att älska den rollen. 

– Han kan hoppa stav varje dag. Han älskar det, säger han.

– Jag är så stolt. Jag har alltid varit stolt över honom, han är en så fantastisk tävlingsmänniska. Jag älskar det sätt som han älskar den här sporten på.

Efter finaldramat står pappa Greg i den mixade zonen och väntar på sonen. Han vill vara säker på att sonen/guldmedaljören kommer iväg till dopningskontrollen.

Bytet till en styvare stav till det andra hoppet på 5,80 betydde mycket för kvällen. När han klarat sex meter bytte han igen, till en ännu styvare.

– Hoppet på 6,05 var ett fantastiskt hopp , men han kan hoppa högre, säger Greg Duplantis utan att tveka:

– Jag trodde att han skulle komma nära att utmana världsrekordet med den här staven. Det är alltid en gissningslek vilken stav man ska använda och vi gissade rätt vid 5,80. Det var viktigt. 

Dupantis liv kommer att förändras i och med EM-guldet. Arrangörer kommer att slåss att få med honom på tävlingarna, men familjen Duplantis ändrar inte planen: i höst börjar Armand Duplantis på college hemma i Louisiana. 

Och som student får han inte ta emot prispengar.

– Vi har en plan och vi kommer att hålla fast vid den. Åtminstone för ett år, sedan får vi se vad som händer. Han ska flytta hemifrån, det är bara en timmes bilresa bort så nu får han vara lite för sig själv också, säger Greg Duplantis:

– Men jag ska fortsätta vara hans coach och hans mamma gör träningsprogrammen åt honom. Det finns ingen anledning att ändra på det.

Armand Duplantis älskar stavhopp och det har han gjort ända sedan han var liten.

– Ända sedan han var en liten kille har han tittat på videofilmer med alla de stora stavhopparna innan han gick och la sig. Han tittade på Bubka, men mest på Renaud (Lavillenie), han har varit hans hjälte.

Nu är det plötsligt ombytta roller. Den unge besegrar den gamle.

– Han är så stark mentalt, det är väl tydligt, säger en stolt pappa.

Svenska förbundskaptenen Karin Torneklint klarade nästan inte av stavdramat.

– Det här är helt galet. Jag blev helt tagen och höll nästan på att svimma. Jag var tvungen att sätta mig ner, säger hon om 18-åringen som gav Sverige en guldmedalj på EM:s sista dag. Den fjärde svenska medaljen.

– Det var det mest galna jag varit med om honom i hela mitt liv. Han hoppade så lätt, säger hon om Duplantis guldhopp. 

– Det måste ha varit otroligt knäckande för de andra, säger Karin Torneklint som tycker att guldet var kronan på verket på en bra svensk insats.

Ja, just nu räddar Duplantis guld den svenska äran.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.