Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pappa-var-iskall-men-leo-borg-borg-tande-publiken/

SPORT

Pappa var iskall men Leo Borg tände publiken

Leo Borg gjorde en fin insats i sin debut på ATP-touren, pappa Björn var en av åskådarna Kungliga tennishallen.
Leo Borg gjorde en fin insats i sin debut på ATP-touren, pappa Björn var en av åskådarna Kungliga tennishallen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Leo Borg lockade storpublik till Kungliga tennishallen men förlorade öppningsmatchen i Stockholm Open mot amerikanen Tommy Paul med 0–2 i set.

– Det var klart att det var nervöst, erkänner Leo Borg.

När tre topp 10-spelare hoppade av fick 18-årige Leo Borg ett wildcard och äran att spela den inledande matchen på centercourten i Kungliga tennishallen.

Det låg en förväntan i luften, läktarna var välfyllda och det blev lite nervöst för tv-sändande bolag när den sista kvalmatchen såg ut att dra ut på tiden för man hade planerat in starten på Borgs match till 16.00.

Men förmatchen gick snabbare än beräknat och fem minuter före matchstart kom Leo Borg, i vit keps och gula skor, ut på centercourten och fick stora applåder när han presenterades tillsammans med Tommy Paul.

– Det är så klart att det var nervöst, det var första gången jag spelade Stockholm Open, säger Borg.

Paul inledde med en serve som Borg satte i nät med sin forehand, svenskens första avtryck i en ATP-turnering.

Paul gick upp till 40–0 och spelade enkelt hem matchens första game.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tommy Paul är rankad 53:a i världen och den 24-årige amerikanen har spelat i huvudturneringen i alla grand slam-turneringar utom i Wimbledon och gör sitt sjätte år på touren.

Tommy Paul i sin match mot Leo Borg under den första dagen av tennisturneringen Stockholm Open.
Tommy Paul i sin match mot Leo Borg under den första dagen av tennisturneringen Stockholm Open. Foto: Johan Jeppsson/TT

Borg är rankad 2139 men på juniorsidan är han nummer 17 och gör sin första ATP-turnering.

Motståndet verkade inte bekymra Borg.

– Nerverna släppte efter några bollar.

Trots att han bara är 18 år och aldrig tidigare spelat i Stockholm Open såg Borg till att det stod 4–4 innan Paul kunde bryta för att sedan spela hem första set med siffrorna 6–4.

I andra set tappade Borg sin serve vid ställningen 2–1 till Paul, amerikanen kunde sedan gå ifrån och vinna med siffrorna 6–4, 6–2.

– Det är bara att träna stenhårt vidare, konstaterar Borg som hade samma kyla på banan som sin pappa.

Leo Borg har under året försökt kvala in till ATP-turneringarna i Båstad och spanska Marbella men båda gångerna har han åkt ut i kvalet.

Nu fick han chansen sedan stjärnor som tysken Alexander Zverev, fyra på världsrankingen, norrmannen Casper Ruud, åtta, och polacken Huberts Hurkacz, tia, hoppat av för att ladda för ATP-slutspelet i Turin som inleds nästa söndag, dagen efter Stockholm Open-finalen.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Leo Borg tvingas leva med den ständiga jämförelsen med pappa Björn som bara var 15 år när han 1972 tog Kungliga tennishallen med storm genom att vinna de två inledande omgångarna.

1980 tog Björn Borg, redan femfaldig Wimbledonmästare, sin enda och Sveriges första SO-titel via finalseger mot John McEnroe.

Nu satt Björn och mamma Patricia på hedersplats. Björn var lika iskall på läktaren som han var på planen, enda gången han applåderade var när matchen var över.

Läs mer:

Murray bland starkt startfält i Stockholm Open

Ämnen i artikeln

Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt