Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Paralympics ber om ursäkt för förbud mot psykiskt sjuka

Paralympics i Pyeongchang invigs på fredag.
Paralympics i Pyeongchang invigs på fredag. Foto: Ramil Sitdikov/IBL

På fredag invigs Paralympics i Pyeongchang. Arrangörerna av spelen har nu tvingats be om ursäkt för en skylt som förbjuder psykiskt sjuka besökare på arenorna.

I Gangneung Olympic Parc, där kälkhockey och curling kommer att avgöras, har en skylt väckt uppmärksamhet, skriver Expressen.

Skylten som arrangören satt upp gäller regler för åskådarna och förbjuder bland annat religiösa och politiska aktioner och andra ordningsstörande aktiviteter. Men det som väckt uppmärksamhet är punkt 2: ”Berusade och psykiskt sjuka får inte tillträde”.

Många har reagerat på skrivelsen. Norman Lamb, brittisk riksdagsman och före detta hälsominister i England, är en av dem. 

– Det är en kraftfull påminnelse om att stigmat mot personer som lider av psykisk ohälsa på många platser i världen är fortsatt stark, säger han enligt Daily Mirror.

Internationella paralympiska kommittén har krävt att budskapet täcks över på skylten. Och arrangörerna i Sydkorea har bett om ursäkt:

”Vi ber om ursäkt för eventuella obehag som det här har orsakat.”

I januari var de sydkoreanska arrangörerna också i blåsväder. Då fick en handbok till volontärer ursäktas efter att meningen ”En funktionsnedsatt kvinna är också en människa” funnits med.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.