Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Paralympics-miljoner ger guldhopp

Den starka ekonomiska utvecklingen inom svensk handikappidrott bidrar inte bara till större intresse, den gör också att Sveriges största guldhopp kan ställa upp i Paralympics 2014. ”Annars hade det varit mer tveksamt. Man vill inte vara med om man inte kan satsa för att vinna”, säger Jalle Jungnell, skipper för landslaget i rullstolscurling.

Hans Säfström tog över som sportchef för Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) före spelen i Sydney 2000. Då var Paralympics "bara en tävling" och han skötte ensam många av de administrativa sysslorna på förbundet. Numera arbetar han i princip enbart med den paralympiska satsningen och har dessutom en hel stab omkring sig.

Samtidigt som båten ”Blue Charm” lägger till vid kajen i Lillsved i den stockholmska skärgården, där svenska Paralympics-idrottare samlas för ett kort läger, konstaterar han:

– Det går nästan inte att jämföra. Vi har fått ett ökat statligt stöd årligen på 10,5 miljoner, varav fyra miljoner bara för det administrativa. Sponsormässigt är det närapå en fördubbling jämfört med Vancouver. Och bara från 2004 har vi gått från noll till tio miljoner i sponsorintäkter.

– Historiskt har den här typen av sponsring setts som välgörenhet. Nu gör företagen det för att tjäna pengar.

I förlängningen ger ökade intäkter så klart mer stöttning till de aktiva, de som i slutändan ska ta hem mästerskapsmedaljerna. En av dem är 59-årige Jalle Jungnell, skipper i rullstolscurlinglandslaget.

Han lade av efter bronset i Paralympics i Vancouver 2010 men i höstas kom suget tillbaka, och nu är lag Jungnell den på förhand största svenska guldkandidaten inför spelen i Sotji nästa år.

– Vi är ett av lagen som kan ta guld, så är det. Men det är kanske sju lag som kan ta medalj, så jämnt är det, säger Jalle Jungnell.

Att laget tog VM-silver tidigare i år, just i Sotji, minskar inte direkt förhoppningarna. Men att Jalle Jungnell ens satsar vidare beror inte minst på det uppsving som handikappidrotten fått de senaste tio–femton åren.

– Annars hade det varit mer tveksamt. Man vill inte vara med om man inte känner att man kan vinna, om man bara kan komma femma–sexa. Jag åker inte dit bara för att vara med.

De pengar som finns i dag fanns överhuvudtaget inte när Jungnell gjorde sitt första Paralympics, då i rullstolsbasket, 1988. Inte heller för bara några år sedan.

– Nu köper curlingförbundet istid till oss i Danderydshallen. Inför Turin 2006 var vi tvungna att träna på eftermiddagarna, det fanns inga kvällstider. Eftersom alla jobbade blev det en stor ansträngning.

Vinterparalympics

Paralympics är handikappidrottens motsvarighet till OS. De första sommarspelen hölls 1960 i Rom och de första vinterspelen i Örnsköldsvik 1976. Tävlingarna hålls sedan 1988 i anslutning till de olympiska spelen.

Vinterparalympics 2014 arrangeras den 7—16 mars i Sotji, Ryssland.

Idrotter: Alpin skidåkning, kälkhockey, längdskidor, rullstolscurling och skidskytte.

Svenska deltagare: Inga uttagna än, men flera medaljhopp kan redan skönjas, däribland rullstolscurlinglandslaget, Zebastian Modin (längd och skidskytte) och Helene Ripa (längd).

Hur gick det för Sverige förra gången?: I Vancouver 2010 tog Sverige två bronsmedaljer, genom rullstolscurlinglandslaget och Zebastian Modin (sprint).

Hur har det gått för Sverige historiskt sett?: I vinterparalympics har Sverige tagit 92 medaljer, varav 25 guld. I sommarparalympics har Sverige tagit 598 medaljer, 221 guld.

Källa: Handikappidrottsförbundet. (TT)

Paralympicspengar

Paralympicsidrotterna får pengar via flera olika kanaler 2013. Det handlar om runt 10 miljoner via sponsorer och runt 28,2 miljoner statligt via Riksidrottsförbundet (RF).

• Statligt stöd till Svenska paralympiska kommittén (SPK) på 10,5 miljoner för förberedelse och genomförande av Paralympics.

• Samlat elitstöd till Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) på totalt 7 miljoner kronor (landslagsstöd 3,34 miljoner + riktat stöd 3,66 miljoner).

• Ordinarie årligt stöd till specialidrottsförbunden, i det här fallet SHIF, på drygt 10,6 miljoner.

• Sponsorer (i dagsläget tio stycken) bidrar med runt 10 miljoner.

• Årligt statligt stöd och sponsorer till andra specialidrottsförbund. Exempelvis ligger rullstolscurlingen under curlingförbundet, inte under SHIF, och får pengar därifrån.

Källa: RF, SHIF. (TT)