Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Patrick Thoresen: Jag har inte sagt upp mitt kontrakt

Djurgårdens stjärna Patrick Thoresen kan vara på väg bort från klubben.

” Mitt fokus nu är matchen mot Färjestad men jag kan säga så mycket att jag inte har sagt upp mitt kontrakt”, säger Patrick Thoresen inför säsongens sista grundseriematch.

51 omgångar av SHL är spelade. En enda omgång återstår innan slutspelet tar vid.

Skellefteå är redan, för fjärde året i rad, klar seriesegrare. Det är också klart att Modo och Karlskrona måste kvala för att rädda sina respektive SHL-kontrakt.

Det enda som inte är helt klart är vilka sex lag som går direkt till kvartsfinal.

Den kampen står mellan Växjö med 84 poäng och Djurgården med 83 poäng. Den avgörs först på tisdag kväll när Djurgården möter Färjestad hemma och Växjö möter Luleå hemma.

– Före säsongen hade vi som målsättning att komma topp-sex och vi har fortfarande chansen att fixa det. Nu måste vi visserligen ha hjälp av ett annat lag för att göra det men vi ska göra det vi kan, det vill säga ta tre poäng mot Färjestad, säger Patrick Thoresen när DN träffar honom efter måndagsförmiddagens träning på Hovet.

Djurgårdens norska stjärna är rubrikernas man, och det inte bara för att han är Djurgårdens viktigaste spelare i kampen om en direktplats till kvartsfinalen utan också för att Aftonbladet i söndags avslöjade att Patrick Thoresen kan vara på väg från Djurgården efter bara en säsong. Hans familj ska flytta till Norge och hur det påverkar Thoresens hockeyframtid är osäkert.

– I det här läget vill jag varken säga bu eller bä. ”Thore” har pratat med oss om sin situation och i slutändan handlar det om hur han tänker och känner. Vad det mynnar ut i får vi större klarhet i när säsongen är över, säger Djurgårdens sportchef Thomas Johansson.

– Det här kommer inte som en överraskning för oss. Vi visste att familjen planerade att bygga klart sitt hus i Norge och sedan flytta dit, men om det resulterar i att han har familjen i Norge och spelar i Sverige eller om han har familjen i Norge och spelar någon annanstans vill jag inte spekulera i, fortsätter Thomas Johansson.

Men ni har haft en diskussion med Thoresen om framtiden?

– Ja, vi har som sagt pratat om det. Vi vill naturligtvis ha kvar honom men vi har en plan både för det ena och för det andra, säger Thomas Johansson.

Huvudpersonen själv pratar hellre om tisdagens match mot Färjestad än om vad han gör nästa säsong. Men på en rak fråga om hur hans hockeyframtid ser ut svarar Patrick Thoresen mycket bestämt:

– Jag kan säga så mycket att jag inte har sagt upp mitt kontrakt.

Klättrar Djurgården förbi Växjö efter den sista omgången blir laget matchledigt i en vecka eftersom första kvartsfinalen spelas först nästa onsdag.

Slutar Djurgården däremot sjua blir det match redan på torsdag igen när första åttondelsfinalen mot tabelltian, Örebro eller HV71, spelas.

– Det är bara att ta det som det kommer. Antingen blir det träning som vanligt på onsdag eller får vi kanske ledigt. I slutspelstider får man vara beredd på att saker förändras från dag till dag, säger Patrick Thoresen.

Fakta. Kampen om direktplats i kvartsfinalen

De sex högst placerade lagen i tabellen går direkt till kvartsfinal.

Lag sju till tio gör upp om de två återstående platserna i åttondelsfinaler där tabellsjuan möter tian, och tabellåttan möter nian.

Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av tre matcher. Matchdatum: Torsdag 10 mars, lördag 12 mars och en eventuell tredje match måndagen den 14 mars.

Tabellsjuan och tabellåttan har hemmaplansfördel och börjar därför hemma.