Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Pengar för fair play i stället för Europaspel

Foto: Björn Lindgren/TT

Uefa förändrar sin fair play-rankning. Belöningen kommer framöver att vara en summa pengar och inte en kvalplats till Europa League. Dessutom försvinner den subjektiva bedömningen, skriver Fotbollskanalen.

Uefa vill med sin fair play-rankning uppmuntra till rent spel. Tre europeiska klubbar från de ligor som skött sig bäst har fått kvala till Europa League kommande säsong. Brommapojkarna och IFK Norrköping är två exempel på svenska klubbar som den vägen nått spel i Europa.

Men från och med i år förändras systemet. I stället för Europa League-kvalplatser kommer tre ligor att belönas med prispengar. Det gäller ligan med högst fair play-poäng, ligan som klättrar mest från föregående säsong samt ligan med sjystast åskådare.

– Exakt hur pengarna sedan ska fördelas om Sverige skulle vinna är inte beslutat ännu. Det enda kravet från Uefa är att det blir en rättvis spridning mellan herr- och damfotboll och mellan bredd- och elitverksamhet, säger Lars Helmersson, tävlingschef vid Svenska fotbollförbundet till Fotbollskanalen.

Tidigare har såväl objektiva kriterier, som antal gula och röda kort, och subjektiva kriterier, som att sträva efter att spela en positiv fotboll, räknats in i rankningen. Publikens beteende på läktarna, genom exempelvis användandet av pyroteknik, kunde ge minuspoäng.

För 2016 kommer uteslutande varningar och utvisningar att ligga till grund för de svenska klubbarnas rankning.

– På europeisk nivå har Uefa dock valt att ha kvar vissa inslag. Där kommer de även fortsättningsvis att bedöma tränaren och avbytarbänkens uppförande gentemot domaren samt om supportrarna missköter sig, säger Gerhard Sager.