Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pengarna-i-franska-oppna-betyder-mer-for-vissa-an-for-andra/

Sport

Höjda prispengar ska hjälpa lägre rankade – som måste hushålla

Bild 1 av 2 Juan Ignacio Londero.
Foto: Anne-Christine Poujoulat/TT
Bild 2 av 2 Rafael Nadal.
Foto: Thomas Samson/TT

Prispengarna i Franska öppna höjdes inför årets turnering. Avancemang till andra veckan innebär nu cirka 243.000 euro – drygt 2,5 miljoner kronor – rakt ner i fickan. Det betyder mer för vissa spelare än för andra. 

Den 78-rankade argentinaren Juan Ignacio Londero hade innan årets Franska öppna spelat ihop drygt 500.000 dollar – cirka 4,7 miljoner kronor – under hela sin karriär. När 25-åringen i dag ställs mot världstvåan Rafael Nadal betyder det att han på en turnering spelat ihop en tredjedel av sitt livs besparingar. 

Endast 128 singelspelare får plats i Franska öppnas huvudturnering. De som kniper en plats kan räkna in ungefär 400.000 kronor, oavsett om man vinner eller förlorar första omgången. Från det stadiet ökar prispengarna drastiskt. Avancemang till andra omgången ger cirka 800.000 kronor och när man väl nått andra veckan i turneringen innebär det nästan 2,5 miljoner kronor vid respass i det stadiet. Vinnarna i singelspelet får cirka 26 miljoner kronor. Jämförelsevis imponerande lönebesked för två veckors arbete eller mindre. 

Men summorna förvillar och för lägre rankade spelare är prispengarna ingen garanti för extravagans. Det är först när kostnaderna vägs in som bilden av en tennisspelare på resande fot nyanseras. Från prispengarna ska förutom skatt ett antal kostnader dras: hotell, racketsträngning, resor och lön till en eventuell stab med tränare och fysioterapeuter:

– De bra åren tjänar du pengar och oroar dig inte för det. Andra gånger undrar du: ”Om jag inte vinner nästa match, hur fan ska jag kunna betala min tränares lön i slutet av månaden?”, sade före detta spelaren Sam Groth i en intervju förra året.

ATP-touren är full av liknande anekdoter, som visar att ett liv i tennisens finrum kan se mycket olika ut mellan några rankingplatser. 

Spelare rankade inom topp tio – som förvisso ofta har större team och därigenom större kostnader – klarar ofta av de höga kostnaderna i och med att man har presterat på en jämn och hög nivå över längre tid. Men för spelare som hoppar mellan Future –och Challengerturneringar – kategorier under ATP – blir varje seger i en stor turnering ett viktigt steg i att få livet att gå ihop. 

Det skadar heller inte att vara duktig på att hushålla. 

Spanjoren Pablo Andujar, för närvarande bland de 100 bästa tennisspelarna i världen, har vunnit fyra titlar på ATP-nivå sedan han blev proffs 2003. Sammanlagt har han spelat in nästan fem miljoner dollar – drygt 46 miljoner kronor – under sin karriär.  

Inför Wimbledon 2015 berättade han för CNN att han ofta sover hos kompisar i London när han förbereder sig inför kvalet till årets tredje grand slam-turnering. Danske dubbelspelaren Frederik Nielsen, som vann dubbeltiteln i Wimbledon 2012, strängade själv om sina racketar under några säsonger, vilket han enligt CNN:s uträkning tjänade 3.000 dollar – cirka 30.000 kronor – per år på.

På andra sidan av skalan är spelare som Rafael Nadal. Förutom att han spelat in över en miljard kronor i prispengar sponsras spanjoren bland annat av klocktillverkaren Richard Mille och koreanska biltillverkaren Kia. Därtill är han ett av klädjätten Nikes viktigaste namn och allt inräknat är Nadal en av världens bäst betalda idrottsmän, enligt en sammanställning av tidningen Forbes

För spelare utanför elitgruppen är det förutom för kläder och racketar svårt att locka något sponsorskap över huvud taget. Fler vunna matcher skulle antagligen hjälpa, men många menar att prestationen försvåras av att ens levebröd står på spel, samt att förutsättningarna skiljer sig så kraftigt mellan rankingplatserna. 

– Jag kan lova att jag inte reste med en egen fysioterapeut i alla fall. Jag betalade alla mina egna räkningar och det var ungefär som att driva eget företag. Och utgifterna var höga, säger Sam Groth.

Prispengarna i Franska öppna har höjts i flera omgångar och inför 2019 höjdes potten ytterligare. Syftet, förklarade turneringschefen Guy Forget, är just för att brygga gapet mellan spelare som tävlar om att vinna turneringen och lägre rankade spelare som i första hand försöker betala räkningar. Den procentuella ökningen är störst vad gäller kvalifikationsspelet och första rundorna, där ökningen i prispengar är ungefär 15 procent. 

Juan Ignacio Londero hade innan Franska öppna 2019 aldrig spelat en grand slam och inför årets säsong aldrig vunnit en match på ATP-touren. Han har nu en av tennisens allra svåraste uppgifter framför sig: att slå elvafaldige mästaren Rafael Nadal på gruset i Paris. 

Såväl ekonomiskt som sportsligt huserar spelarna på olika sidor av skalan. För argentinaren skulle en vinst mot Nadal innebära ytterligare en miljon på lönechecken. Frågan är hur bra han är på att hushålla. 

Läs mer: När ska generationsväxlingen ske om inte nu?