Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 23:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/perseus-karlstrom-gar-ensam-langs-eskilstunas-gator/

Sport

Perseus Karlström går ensam längs Eskilstunas gator

Den 12 april lämnade Perseus Karlström Australien som sista utlänning i en internationell träningsgrupp. Sedan dess tränar han ensam i hemstaden Eskilstuna. Ibland följer mamma Siv Karlström med på cykel som sällskap, men annars är det bara Perseus, asfalten och ljudet från hans fötter som går mil efter mil.
Den 12 april lämnade Perseus Karlström Australien som sista utlänning i en internationell träningsgrupp. Sedan dess tränar han ensam i hemstaden Eskilstuna. Ibland följer mamma Siv Karlström med på cykel som sällskap, men annars är det bara Perseus, asfalten och ljudet från hans fötter som går mil efter mil. Foto: Jonas Lindkvist

Efter förra årets historiska VM-brons i qatarisk ökenhetta var OS i Tokyo tänkt att bli Perseus Karlströms nästa stora genombrott. 

Men i coronapandemins spår blir Sveriges bästa gångare i stället symbolen för den smala konditionsgrenen som kämpar för att komma in i svenska friidrottsvärmen, där han ensam går mil efter mil längs gatorna i hemstaden Eskilstuna. 

Reportaget börjar med att vi kör fel. Perseus Karlström har ritat upp sin träningsrunda i en karttjänst på mobilen och tanken är att vi ska följa efter med bil, men DN:s fotograf Jonas Lindkvist har missförstått åt vilket håll rutten börjar och nu snurrar vi runt i Eskilstunas rondeller. 

Men plötsligt skymtar vi honom på en sidogata mellan husväggar och pollenstinna lövverk, svartklädd med en gångares karakteristiska stil: rullande höfter och en fotisättning som sätter hälen först vilket lägger tyngden på baksida lår i stället för framsida. 

Sveriges bästa gångare är ute på ett 25 kilometer tempopass i en snitthastighet på 4 minuter och 32 sekunder per kilometer. Ungefär som att postbilen åker sina förutbestämda turer, går Perseus Karlström hemstadens gator upp och ner vid givna klockslag. 

DN:s reporter Ida Forsgren langar vätska till Perseus Karlström. Var 20:e minut har vi blivit ombedda att stå redo längs den 25 kilometer långa träningsrundan.
DN:s reporter Ida Forsgren langar vätska till Perseus Karlström. Var 20:e minut har vi blivit ombedda att stå redo längs den 25 kilometer långa träningsrundan. Foto: Jonas Lindkvist

Den 12 april lämnade han Australien som sista utlänning i en internationell träningsgrupp, drygt en vecka senare var i princip all linjär flygtrafik från och till landet inställd på grund av covid-19. 

– Just i år var tanken att jag skulle vara hemma max en månad, men så blev det ju inte. Ensamheten börjar smyga sig på, säger Perseus Karlström senare när träningspasset är över och vi har satt oss på den lokala pizzerian. 

Ibland följer mamma Siv Karlström med på cykel som sällskap, men annars är det bara Perseus, asfalten och ljudet från hans fötter som går mil efter mil. 

– Jag vet inte när jag senast tränade ensam såhär länge. 

● ● ●

Under 1980-talet hade Sverige en av världens bästa gångare på långdistans. Bosse Gustafsson från det lilla samhället Stene i norra Bohuslän var specialiserad på 50 kilometer och tog OS-silver på distansen i Los Angeles 1984. Blickar man ännu längre tillbaka var gång en populär tävlingssport under första halvan av 1900-talet och Sverige skördade stora olympiska framgångar. 

Tanken var att Sveriges ende OS-gångare Perseus Karlström knappt skulle vara i Sverige i sommar. Så blev det inte.
Tanken var att Sveriges ende OS-gångare Perseus Karlström knappt skulle vara i Sverige i sommar. Så blev det inte. Foto: Jonas Lindkvist

Men sedan svalnade det blågula intresset. Grenen har med åren hamnat i en otacksam roll som friidrottens outsider. När Perseus Karlström slog svenskt rekord på 10.000 meter på Finnkampen i fjol skedde det inför ett nästintill publiktomt Stockholms stadion tidigt på eftermiddagen, innan tv-kamerorna hade slagits på och tävlingen officiellt hade börjat. 

Anledningen är att gångsporten i Sverige tillhör egna specialidrottsförbundet Gång- och vandrarförbundet som grundades under glansdagarna 1934. Som enda land i världen står grenen utanför den stora friidrottsfamiljen nationellt trots att gång ingår i World Athletics, internationella friidrottsförbundet.

– Det är en svår och väldigt dålig situation. Eftersom det är en gren internationellt sett lyder vi under friidrottsförbundet i alla mästerskap. Så det är i princip omöjligt för gångförbundet att få några sponsorer, för när får vi mest uppmärksamhet? Jo under mästerskap, men då kan vi inte synas, säger Perseus Karlström. 

Det sitter sura gamla gubbar i styrelser som är negativa till gång.

Gång- och vandrarförbundet har tryckt på för en sammanslagning med friidrottsförbundet, men när friidrottens förbundsstyrelse röstade i frågan 2012 blev det förlust för gångarna: 54 röstade ja till en sammanslagning, 69 röstade nej. 

Tycker du det inom svensk friidrott finns ett negativt sätt att se på gång? 

– Kanske inte från de aktiva själva, i alla fall inte som jag har stött på. Men det sitter sura gamla gubbar i styrelser som är negativa till gång. På omröstningen 2012 var det mest elitklubbarna i Stockholm som röstade nej med dåliga argument som att det redan är tillräckligt svårt att arrangera friidrottstävlingar, en gren till skulle göra det ännu svårare. Jag tycker det är jättelöjligt, säger Perseus Karlström. 

Mamma Siv Karlström, som tagit tre VM-guld i sporten, inväntar sin son Perseus vid målgången i herrarnas 20 kilometer gång under friidrotts-VM i Doha 2019.
Mamma Siv Karlström, som tagit tre VM-guld i sporten, inväntar sin son Perseus vid målgången i herrarnas 20 kilometer gång under friidrotts-VM i Doha 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Hans elitsatsning i Sverige har länge varit en familjeangelägenhet. Mamma Siv Karlström, som tagit tre VM-guld i sporten, är förbundskapten för gånglandslaget och den fem år äldre brodern Anatole ”Ato” Ibanez har varit Perseus ständiga vapendragare på tävlingar och mästerskap. 

Men tidigare i år meddelade Ato Ibanez att han avslutar sin tio år långa karriär. VM i Doha förra året blev hans sista mästerskap, och bästa då han slutade på tolfte plats. 

”Det kommer kännas väldigt tomt nu när Ato lägger skorna på hyllan”, skrev Perseus på Instagram efteråt som en del av en längre hyllningstext till storebrorsan.  

Den två man starka elitsatsningen på gång i Sverige har krympt till en. 

● ● ●

Tillbaka på träningsrundan har solen börjat skina över Eskilstuna och asfalten värmer under fötterna. Var 20:e minut har vi blivit ombedda stå redo med vätska. Det är två flaskor, en blå och en röd, som ska förtäras i rätt ordning. Perseus Karlström vet exakt när och hur mycket han ska dricka, en kunskap som var helt avgörande under friidrotts-VM i Doha förra året.  

Perseus Karlström har två flaskor, en blå och en röd, som ska förtäras i rätt ordning. Han vet exakt när och hur mycket han ska dricka, en kunskap som var helt avgörande i den obarmhärtiga ökenhettan under friidrotts-VM i Doha förra året.
Perseus Karlström har två flaskor, en blå och en röd, som ska förtäras i rätt ordning. Han vet exakt när och hur mycket han ska dricka, en kunskap som var helt avgörande i den obarmhärtiga ökenhettan under friidrotts-VM i Doha förra året. Foto: Jonas Lindkvist

På 20-kilometersloppet i Qatars obarmhärtiga ökenhetta blev han historisk som första svenske VM-medaljören på herrsidan i gång, trots att han var nära att kollapsa i värmen. Säsongen kröntes därefter med en totalseger i världscupen, 2019 blev året då allting klaffade för 30-åringen. 

– Hela 2019… alla tävlingar var ju bra. Jag var sjuk en gång i några dagar men det var enda gången på hela säsongen. Det var några småskador, men inga större träningsavbrott. Jag kunde egentligen bara bygga vidare på tidigare år, säger Perseus Karlström. 

För att nå världstoppen i gång krävs enträget arbete och tålamod. Till skillnad från en sprinter som måste vara explosiv och ofta når sin fysiska topp tidigt i karriären, bygger en gångare långsamt upp konditionen över flera år, ett steg i taget. 

Perseus Karlström började redan för tio år sedan söka sig utomlands för internationell sparrning. Eller som han själv sammanfattar det: 

– För att bli världsbäst måste du åka till dem som är bäst i världen för att förstå vad de gör rätt. 

Foto: Jonas Lindkvist

Under åren har träningsresorna ökat i antal, speciellt till Australien, som är en stor gångsportsnation. Genom Australian Institute of Sport (AIS) bedrivs forskning som både nationella och internationella elitgångare har fått möjlighet att delta i. Tack vare forskningsanslag i utbyte mot gratis uppehälle i landet.  

I år lade jag in vad jag har för snittpuls per kilometer totalt, det är ganska nördigt.

År 2016 deltog Perseus Karlström i en större nutritionsstudie och inför VM i Doha var han en av deltagarna i en australisk studie som undersökte hur elitidrottare hanterar hög värme. Erfarenheter som har gett värdefull kunskap inför tävlingssäsong och mästerskapssatsningar. 

– När jag hade mitt internationella genombrott 2016 var det definitivt ihopkopplat med nutritionsstudien. Jag lärde mig otroligt mycket. Hon som höll i den, Louise Burke, är en av världens bästa nutritionsforskare. Vi fick jättebra kontakt och hon har i princip varit min nutritionist sedan dess. 

Vad har hon lärt dig? 

– Det hon trycker väldigt mycket på är tillgängligheten på kolhydrater. Till exempel äter jag alltid vitt bröd och honung innan träning, det är lättillgängliga kolhydrater och nästan inga fibrer som gör magen orolig. 

För någon som går upp emot 140 kilometer i veckan är kosten viktig. Genom nutritionsforskaren Louise Burke från Australien har Perseus Karlström lärt sig vad han ska äta och inte. Pizza, det är tydligen inga problem.
För någon som går upp emot 140 kilometer i veckan är kosten viktig. Genom nutritionsforskaren Louise Burke från Australien har Perseus Karlström lärt sig vad han ska äta och inte. Pizza, det är tydligen inga problem. Foto: Jonas Lindkvist

Nu sitter vi ju faktiskt och äter pizza, är det okej? 

– Just pizza är bra mat skulle jag säga, eller vad menar du skulle vara dåligt? Det är bra kolhydrater, bra protein från osten. Allt muskulärt arbete kräver kolhydrater, det är det som är den primära energikällan, säger Perseus Karlström. 

En annan viktig framgångsfaktor har varit Brent Vallance, en internationellt erkänd ”race walking coach” och före detta elitgångare från Australien, som sedan november 2018 varit den svenske gångarens tränare. 

– Brent gör träningsupplägget helt och hållet och så hörs vi över telefon sådär en gång i veckan. Sedan är ju jag lite nördig, eller väldigt nördig. När vi började skickade han bara träningsprogrammet, men så småningom har jag blivit så insatt så jag för egen statistik. I år lade jag in vad jag har för snittpuls per kilometer totalt, det är ganska nördigt, säger Perseus Karlström. 

● ● ●

Sveriges bästa gångare är ute på ett 25 kilometer tempopass i en snitthastighet på 4 minuter och 32 sekunder per kilometer. Ungefär som att postbilen åker sina förutbestämda turer, går Perseus Karlström Eskilstunas gator upp och ner vid givna klockslag.
Sveriges bästa gångare är ute på ett 25 kilometer tempopass i en snitthastighet på 4 minuter och 32 sekunder per kilometer. Ungefär som att postbilen åker sina förutbestämda turer, går Perseus Karlström Eskilstunas gator upp och ner vid givna klockslag. Foto: Jonas Lindkvist

När dagens 25 kilometer träningsrunda är över har fem olika Eskilstunabor hejat längs vägen. 

– En kille här på slutet tutade och gjorde tummen upp, en i början sade ”snyggt, det är bra kämpat, heja på!”. Och en liten kille på sex-sju som gick med sin mamma sade: ”titta, honom har vi sett förut”. Dagens pass har väl blivit lite av en standardrunda, det är jättekul och sporrande, säger Perseus Karlström och ler. 

Har du märkt av en ökad uppmärksamhet överlag sedan bronset? 

– Ja det är mer sponsorer som är intresserade, det jobbar jag en del med just nu. Förmodligen har min framgång varit positiv för sporten, det hoppas jag, men det är nog för tidigt att säga om exempelvis förbundet sett en ökning i antalet medlemmar. Sådan förändring tar tid.  

Foto: Jonas Lindkvist

Han får stöd från SOK, Sveriges olympiska kommitté, och fjolårets totala världscupseger innebar välbehövliga 245.000 kronor i prispengar, men fortfarande är det svårt för honom att leva fullt ut på sin idrott. 

Men för att dryga ut kassan finns eventuellt en annan karriär för Perseus Karlström. I sociala medier har han under våren överraskat med inlägg som föreställer honom själv nakenposerande i en studio. På ett av fotona syns eldlågor i bakgrunden, vilket kan tolkas som en påminnelse om gångarens dramatiska fjolår i värmens tecken: ökenhettan i Doha, eller det faktum att han befann sig i Australien när de allvarliga skogsbränderna tog fart i början av året. 

Men själv verkar han se det som just en karriärmöjlighet. 

– Jag fick kontakt med en fotograf som var med när vi gjorde fystest på Bosön och såg att han även fotade nakenbilder. Så då hörde jag av mig. Jag tänkte att det var en kul personlig utmaning. Jag har haft lite i baktanken också att det eventuellt finns möjlighet till lite modellerande. Det skulle kunna vara ett bra extraknäck, och då måste man ju ha några bilder att visa.

Han har ett rationellt sätt att svara på frågorna, Perseus Karlström. Går ofta rakt på sak utan krusiduller, till och med när det handlar om nakenbilder. Trots den ensamma satsningen hemma i Sverige och de små ekonomiska marginalerna inom sporten verkar han säker på sin sak: han kommer fortsätta gå – en lång tid framöver. 

Foto: Jonas Lindkvist

– Som jag känner i dag kommer jag åtminstone fortsätta till OS 2028. Det är lite intressant det där, för sedan början av 2000-talet har elitidrottsbilden förändrats. Just för uthållighetssporterna verkar det inte längre finnas någon tydlig gräns för när man blir för gammal. 

Läs del 1 i serien ”I stället för OS”:

Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka” 

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt