Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/perseus-karlstrom-tog-svenskt-vm-brons-i-gang/

Sport

Perseus Karlström tog svenskt VM-brons i gång

Perseus Karlström. Foto: Jessica Gow/TT

DOHA. Perseus Karlström tog Sveriges tredje medalj vid friidrotts-VM i Doha. 29-åringen från Eskilstuna var på gränsen till kollaps, men ordnade bronset på 20 kilometer gång.

– Jag kämpade för min överlevnad, sade en mycket lycklig medaljör.

Strax före midnatt svensk tid gick en dröm i uppfyllelse för Perseus Karlström. På trötta ben gick svensken i mål som bronsmedaljör i VM-loppet med en svensk flagga i händerna.

Efteråt utspelade sig härliga lyckoscener vid målet. Hela den svenska klanen ville hylla sin bronsman och Perseus ville ta alla i sin famn.

– Det är helt fantastiskt. Jag har alltid vetat att jag haft den här kapaciteten, sade Karlström.

Han har pratat om medalj inför många av de senare mästerskapen, EM. VM och OS, men fått åka hem besviken. Den här gången tystade han alla dem som tvivlat på hans kapacitet.

– Det känns väldigt skönt och jag vill tacka alla som har trott på mig, sade Karlström.

Insvept i en svensk flagga tackade han hela svenska folket, han tackade sin tränare, men framför allt kvinnan som stod bredvid honom under bronsintervjun. Mamma Siv Karlström, själv en av landets bästa gångare genom tiderna och numer förbundskapten, var lycklig för sin sons skull och för gångsporten.

– Han är väldigt mycket värd det här och jag hoppas att det kommer att betyda mycket för vår sport, sade hon.

Bild 1 av 3 Perseus Karlström kramas om av mamma Siv Karlström.
Foto: JOEL MARKLUND
Bild 2 av 3
Foto: JOEL MARKLUND
Bild 3 av 3
Foto: JOEL MARKLUND

Det var en medalj som gångsporten väntat på. Madelein Svensson tog den senaste när hon kom tvåa på 10 kilometer i Tokyo 1991.

Karlström blev förste manlige medaljör och om han följt sitt eget huvud hade han kanske kunnat utmana Toshizaku Yamanishi om guldet. När japanen ryckte efter nio kilometer ville Karlström gå med, men hans coach Brent Wallance sa åt honom spara på krafterna.

Luckan var länge runt 15 sekunder, men mot slutet gick Yamanishi ifrån och Karlström passerades på slutet även av ryssen Vasilij Mizinov, som tävlade under neutral flagg.

– Jag höll samma fart som Yamanishi och jag tror att om vi gått tillsammans hade jag kunnat ta guldet. Jag brukar avsluta bra. Det var en taktisk miss, men jag är ändå väldigt glad att jag står här med en medalj, sade Karlström.

För på slutet tappade han sekund efter sekund och nästan vinglade in över mållinjen.

– Mitt huvud kokade. Jag kände verkligen att det var på gränsen. Ryssen kom för fort på slutet, säger han och berättade om alla de stenhårda träningspass han utfört och som bidragit till att han leder världscupen och bara förlorat en tävling tidigare i år.

Han går fort i alla förhållanden.

Det var 31 grader när loppet startade och luftfuktigheten ökade till runt 90 procent. Den omskrivna ”Iskorven” runt halsen, som han använde för att kyla ner kroppen, kom väl till pass. Dessutom hade Karlström klippt sig bara timmarna före loppet, för att bli av med isolerande hår.

Läs mer: Svenska gångarnas värmevapen: ”Iskorven”

– Till OS nästa år blir det ännu kortare, sade Karlström och såg fram mot nästa sommar i Tokyo.

Nu har Perseus Karlström visat att han är kapabel att vinna medalj – och han ser gärna att den är av ädlare valör i OS.

När klockan passerat midnatt funderade killen som mamma beskriver som noggrann och på gränsen till pedant på att unna sig en öl som belöning, en dryck som inte är alltför lätt att hitta i Doha.

– Det var länge sedan, sade han och konstaterade att det även finns alkoholfria alternativ.