Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/persson-hjalper-falck-att-anvanda-sin-fantasi/

Sport

Persson hjälper Falck att använda sin fantasi

Jörgen Persson ser 27-årige Mattias Falcks VM-silver i bordtennis som en stark kandidat till Bragdguldet. Foto: Bildbyrån

Mattias Falck har aldrig varit i en SM-final. Men med Jörgen Persson som coach tog sig Falck hela vägen till VM-final och i juni ska han försöka spela sig till en plats i OS i Tokyo 2020.

Rätta artikel

Jörgen Persson kom hem till Halmstad natten till måndag men redan på förmiddagen var han tillbaka i träningshallen.

– Det var många där som var inspirerade så det var kul att komma hem. Man hoppas ju att den här framgången visar att det går att ta sig väldigt lång om man satsar hårt.

Succéspelaren Mattias Falck fick ledigt.

– Det är han värd, säger Persson. 

European Games i Minsk 21–30 juni är nästa stora mål. Ettan, tvåan och trean belönas med en direktplats i OS i Tokyo. 

Vinnande lag får också en OS-biljett, i svenska laget kommer singelspelarna Mattias Falck och Kristian Karlsson få chansen tillsammans med ytterligare en spelare.

– Lyckas man inte in där så får man chansen i kvalet i januari.

Jörgen Persson gjorde sitt första OS i Seoul 1988 och sista i London 2012 men lyckades aldrig ta någon individuell medalj. 

I VM har han både guld och silver.

– Det är mycket svårare att vinna ett VM för de bästa nationerna får ju ha fem spelare med, i OS får man ha två. Men OS är ju större om man ser till media och får också mycket mer uppmärksamhet.

I januari började han som assisterande förbundskapten till Peter Blomqvist. Under VM hade Persson som uppgift att coacha Mattias Falck.

– När man spelar så ser man inte allt och ibland kanske man är lite stressad. Blir serven lite stereotyp kan jag peka på det. Vi har snackat mycket om att ha fantasi och variation i spelet, i dag är det många som spelar väldigt likt. På min tid hade vi mycket fantasi i vårt spel och det kan det vara bra att hitta tillbaka till, vi vågade.

Tävlingarna i Oman och Qatar var viktiga avstamp inför VM. I Oman gick Falck till final och i Qatar gick han till semifinal, vinst där och han hade fått möta Ma Long i finalen.

– Vi sa redan då att det var synd att Mattias inte fick känna på Ma Long i en final. Nu blev det i en VM-final i stället och det var ju fantastiskt.

Jörgen Persson håller upp segerbucklan efter vinsten mot J-O Waldner i VM-finalen 1991. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix/TT

Persson förlorade själv VM-finalen 1989 men vann 1991, båda gångerna stod J-O Waldner på andra sidan bordet.

– Vinner man så är man ju bäst i världen, det är ändå en skillnad mot att komma tvåa. Men man ska tänka på att Ma Long nu med sina tre VM-guld gick om J-O som tidernas bäste. Ma Long vann dessutom OS 2016. Att få möta en mästare som Ma Long i en VM-final är väldigt lärorikt.

Inte sedan 2003 har det varit andra än kinesiska spelare i finalen. Den långa dominansen gjorde att många från andra länder höll på Falck när han marscherade fram mot VM-finalen.

– Det är klart att många tyckte att det var stort att Mattias bröt den kinesiska sviten.

Persson var med om att få Bragdguldet 1989 för den svenska lagsegern i VM-finalen mot Kina.

Nu ser han Falck som en stark kandidat.

– Det måste man säga, det här har helt klart bragdstämpel över sig. En kvartsfinal var väl realistiskt. Om man pratade medaljer så handlade det om Mattias Falck och Kristian Karlsson i dubbel. Men det är långt kvar på året så det finns många andra som kan prestera. 

Trots att Falck nu var i final i VM har han som bäst varit i semifinal på SM.

– Jag hoppas de andra ser att det är möjligt, steget är inte så långt, menar Persson.

Han hoppas också få ut mer av 27-årige Mattias Falck.

– Vi satt och pratade hela hemresan och Mattias sa direkt att det här var lärorikt. Han ser möjligheten men också att det finns saker att jobba på. 

På Bordtennisförbundet är glädjen stor över Falcks silver men man hyllar också Jörgen Persson som har kontrakt över European Games i juni.

– De skojade lite och sa att det hade börjat bra i alla fall. Jag kör som det är sagt sedan får vi se.

Läs mer:

Karlsson blev Falck – och skrev in sig i historien

Martin Fransson: Falcks största bragd – det pratas pingis i Sverige igen

Silver för Mattias Falck i VM-finalen: ”Om ett år är jag närmare”