Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/persson-ny-forbundskapten-vill-utmana-kina/

Sport

Persson ny förbundskapten – vill utmana Kina

Jörgen Persson har utsetts till ny förbundskapten för herrbordtennislandslaget.
Jörgen Persson har utsetts till ny förbundskapten för herrbordtennislandslaget. Foto: Andreas Hillergren/TT

Jörgen Persson blir förbundskapten för det svenska herrlandslaget i bordtennis. Persson, en av tidernas främsta spelare, tar över efter Peter Blomquist i höst.

”Ett lite mer långsiktigt mål är givetvis att försöka utmana Kina igen”, säger Persson.

TT Text

Persson är inte oprövad på posten. Redan i fjol vikarierade han som förbundskapten under några månader när den ordinarie duon Peter Andersson och Peter Blomquist fått förhinder.

Han fortsatte sedan med att vara matchcoach för Mattias Falck när denne tog ett överraskande VM-silver i april förra året, och har sedan i höstas varit assisterande förbundskapten bakom Blomquist.

Men från och med den 1 oktober och fram till EM 2022 blir han förbundskapten på heltid.

– Vi är självklart mycket nöjda med att ha hittat denna skräddarsydda lösning med Jörgen. Svensk bordtennis har i detta fått ett starkt ledarteam där nuvarande förbundskapten Peter Blomquist träder in i en ny, lite mer långsiktig roll med fokus på talangutveckling, medan Jörgen får ansvar för att ta medaljer på mästerskap, säger Svenska bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson i ett pressmeddelande.

Jörgen Persson är en av bordtennisens riktigt stora och tog under sin aktiva karriär fem VM-guld (ett i singel) och tio EM-guld (ett i singel). Han var även med om att riva ”den kinesiska muren” när Sverige vann lag-VM 1989. Det gör han gärna igen.

– Vi har många intressanta mästerskap framöver där jag tror att vi har bra chans att utmana Tyskland som de senaste åren varit en tuff nöt för oss att knäcka. Vi siktar alltid på medalj och kan vi besegra tyskarna kan det räcka riktigt långt. Ett lite mer långsiktigt mål är givetvis att försöka utmana Kina igen men då krävs det enligt mig två saker, det ena är att arbeta med en långsiktig plan och det andra är att vi själva måste tro att det är möjligt, säger Jörgen Persson.

Han hoppas att EM i Polen i september ska gå att genomföra som tänkt, trots pandemin. Det blir det första stora målet, även om han inte får huvudansvaret förrän efter mästerskapet.

Sportchefen Mikael Andersson ser framför sig många framgångsrika mästerskap under Perssons ledning.

– Vi har en starkt uppåtgående trend för vårt herrlandslag med en god konkurrens i gruppen. Vi har varit beslutsamma i vår kommande målsättning där planen är att ta minst ett guld på EM, VM eller OS under 2021, säger Andersson.

Läs mer: Förslaget: Lägg ned singel-VM i bordtennis