Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pichler-efter-stina-nilssons-byte-behandla-inte-alla-lika/

Sport

Pichler efter Stina Nilssons byte: ”Behandla inte alla lika”

Sveriges tidigare förbundskapten i skidskytte, Wolfgang Pichler.
Sveriges tidigare förbundskapten i skidskytte, Wolfgang Pichler. Foto: Anders Wiklund/TT

En av världens bästa längdskidåkare byter sport.

Hur ska svenskt skidskytte stötta Stina Nilsson?

– Nu ska man inte göra som man vanligtvis gör i Sverige, behandla alla lika, säger skidskytteikonen Wolfgang Pichler till Aftonbladet.

Det var i söndags som nyheten slog ner som en bomb. OS-guldmedaljören i längdsprint, Stina Nilsson, blir skidskytt – med ambitionen att slå sig in i landslaget.

Nu är frågan hur bytet ska gå till. Får stjärnan en gräddfil in i landslaget? I damtoppen i svenskt skidskytte finns redan stor konkurrens – med Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Elvira Öberg i spetsen.

Landslagsgrupperna spikas under våren. 

– Det är ingen tvekan om att vi vill hjälpa Stina. Vi måste ta hand om en så spännande person, sade landslagschefen Anders Byström till DN i måndags.

Den tidigare förbundskaptenen, tyske ”demontränaren” Wolfgang Pichler som i dag jobbar för Sveriges olympiska kommitté, vill se en specialsatsning på 26-åringen.

– Nu ska man inte göra som man vanligtvis gör i Sverige, behandla alla lika. Hon kan hjälpa Sverige och skidskyttet mycket och behöver speciell support, säger Pichler till Aftonbladet.

– Hon måste få en skyttetränare från förbundet som jobbar hårt med henne varje dag i Östersund, med start nu.

Han tillägger:

– Om jag fick den här typen av idrottare skulle jag investera mycket i henne.

Stina Nilsson vann OS-guld 2018 i sprint – i längdskidåkning. Med rätt stöttning tror Wolfgang Pichler att Nilsson kan bli guldmedaljör även i skidskytte.
Stina Nilsson vann OS-guld 2018 i sprint – i längdskidåkning. Med rätt stöttning tror Wolfgang Pichler att Nilsson kan bli guldmedaljör även i skidskytte. Foto: Jonas Lindkvist

Med rätt stöttning tror Pichler att Stina Nilsson kan bli historisk som den första att vinna OS-guld i både längdskidor och skidskytte. Nästa OS avgörs i Peking om två år.

– Om jag var tränare i Sverige skulle jag ge henne chansen i världscupen i år, så hon får erfarenhet och lär sig det som man bara kan lära sig när man tävlar i världscupen. Tjejerna har sex platser så det borde vara möjligt. Sen kan det andra året bli riktigt bra, säger Pichler.

– Man måste ju göra ett kvalificeringslopp i IBU-cupen (nivån under världscupen), men det borde inte vara så svårt. Sen kan hon komma med. 

Läs mer:

Stina Nilsson byter till skidskytte: ”Jag gillar utmaningar” 

Johan Esk: Stina Nilsson behöver en praoplats 

Längdlandslaget om Nilssons beslut: ”Vi visste att hon skulle lämna oss” 

Björn Ferry: ”Var tvungen att kolla, är det första april?” 

Öberg om Nilssons nya satsning: ”Måste lära sig träffa några prickar först”