Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Pichler lämnar Sverige för Ryssland

Wolfgang Pichler tar över det ryska skidskyttelandslaget.
Wolfgang Pichler tar över det ryska skidskyttelandslaget. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Tränaren Wolfgang Pichler lämnar det svenska skidskyttelandslaget för att träna Ryssland. ”Det är min sista chans att göra något nytt”, säger Pichler till Radiosporten.

Den tyske tränaren har under 16 år i Sverige varit mannen bakom VM- och OS-vinnare som Magdalena Forsberg, Helena Ekholm och Björn Ferry.

Efter OS i Vancouver i fjol avbröt herrlandslaget samarbetet med Pichler, det senaste året har han därför endast tränat damlandslaget.

Världsmästaren Helena Ekholm blev överraskad av beskedet.

– Jag har vetat om att det varit på gång ett tag men jag är ganska överraskad. Jag trodde att han skulle vara kvar i Sverige fram till nästa OS, säger hon till Radiosporten.

– Vi satt och planerade hur säsongen skulle se ut, plan för träningsläger och alla sådana grejer så det kommer som en chock. Han har betytt otroligt mycket för mig, jag vet inte om jag hade haft mina framgångar om jag inte hade haft honom.

– Det var ett svårt beslut för mig. Jag pratade med den olympiska kommittén och de accepterade det och jag tror att de aktiva förstår det också, säger Pichler till Radiosporten.

Vem som ska ersätta Wolfgang Pichler som tränare för de svenska damerna är ännu inte klart.