Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pichler-vill-ha-os-i-stockholm/

Sport

Pichler vill ha OS i Stockholm

Wolfgang Pichler hoppas på OS i Stockholm 2026. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Skidskytte-VM i Östersund är enligt den svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler ”en stor succé” men ändå är det helt rätt att SOK inte har med staden i planen för OS 2026.

– OS i Stockholm är en toppenidé, säger han.

Rätta artikel

Samtidigt som skidskytte-VM pågår i Östersund reser Internationella olympiska kommittén runt i Sverige och tittar på de tilltänkta OS-platserna: Åre, Falun och Stockholm.

Östersund har försökt få de olympiska spelen flera gånger – men förlorade i omröstningarna 1994, 1998 och 2002. Även 2006 var staden intresserad men Sveriges olympiska kommitté (SOK) sa nej.

När nu SOK hoppas på OS 2026 finns inte Östersund med i planerna.

– Jag tycker det är helt rätt, säger skidskyttelandslagets förbundskapten Wolfgang Pichler.

– Jag stödjer ett OS i Stockholm till 100 procent, det är en toppenidé. Jag hoppas att den svenska regeringen också stödjer planen, det skulle bli fantastiskt. Och det är ju helt annorlunda jämfört med för tio år sedan nu när IOK betalar nästan allt.

Regeringen har ännu inte lämnat den statliga säkerhetsgarantin som IOK kräver för spelen. Den skulle egentligen ha varit inne i januari, men Sverige fick uppskov till den 12 april på grund av den segdragna regeringsbildningen.

Wolfgang Pichler är på ett strålande humör när han på torsdagsförmiddagen möter den svenska pressen. Utanför fönstret singlar snön ner trots att väderprognosen utlovat sol.

Trots att vädret växlat under VM och publiken inte har strömmat till ens i närheten av de mängder arrangörerna räknat med, så har Pichler bara gott att säga om hur mästerskapet fungerat. Han kallar det ”en stor succé”.

Läs mer: Publiken sviker skidskyttarna – hemma-VM kommer missa målet

– Publikmängden kanske inte vad vi hoppats på, men allt annat är toppen. Jag har fått så mycket ros från Tyskland och i Tyskland är vi kanske de bästa organisatörerna i världen måste jag säga. Jag får höra att det är ett super-VM med trevlig atmosfär och som visar trevliga vinterbilder. Jag har inte hört något negativt från något land om organisationen här.

– Jag var inte i Åre men här får vi mycket bättre recensioner, här fungerar allt perfekt.

Men trots att VM fungerat så bra så tycker förbundskaptenen ändå att SOK:s val av OS-orter är helt rätt.

– Det skulle vara toppen med en arena i Stockholm för skidskytte. I Stockholm bor ungefär 1,5 miljon människor och där kan vi hitta fler talanger, vi behöver en arena och skjutvall där. Jag tror att de kan bygga fina läktare som de lätt kan ta bort, det behöver inte vara något permanent. 

Han lovprisar hela idén med de olympiska spelen som något som kan lyfta de ungas känsla av mening.

– Det skulle vara riktigt bra för de unga i Sverige, för den svenska idrotten och för hela systemet.