Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-09 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pionjaren-ebba-andersson-dod/

Sport

Pionjären Ebba Andersson död

Ebba Andersson och hennes Öxabäck lyfter bucklan 1972.
Ebba Andersson och hennes Öxabäck lyfter bucklan 1972. Foto: Sören Karlson/Scanpix

Hon var lagkapten i det första landslaget och hade samma roll i det första mästarlaget.

Nu sörjer svensk fotboll Ebba Andersson. Hon blev 85 år.

TT Text

Öxabäck var den dominerade klubben när damfotbollen var ung. Ebba Andersson var med i Öxabäcks damlag från den allra första träningen 1966.

”Det var Kerstin Johnson som ringde och vill ha med mig. Jag var uppvuxen med fotbollen”, har hon tidigare berättat för Borås Tidning.

I Öxabäck blev Andersson snabbt en uppmärksammad profil.

– Mamma ville egentligen inte stå i centrum, men hon älskade fotbollen och tyckte att det var så roligt. Kärleken tog aldrig slut. De sista åren var Zlatan hennes superidol, berättar dottern Mary Andersson för Borås Tidning.

Periodvis skrevs det så mycket om Ebba Andersson att många fick för sig att det var hon som startade damfotbollen i Sverige.

Mary Andersson fick vara med och vinna två SM-guld med sin mamma. Dels det första officiella mästerskapet någonsin – 1973. Dels SM två år senare. Där räddade Ebba sin dotter.

– Ja, du. Det gjorde hon verkligen, säger Mary.

SM-finalen borta mot Jakobsberg 1975 avgjordes efter straffläggning. Då 15-åriga Mary tog en av de första – och missade. I sista omgången var det mamma Ebbas tur. Mål och guldet skulle gå till Öxabäck. Hon har i BT berättat om straffen:

”Mary hade missat sin och grät. Sedan var det min tur, jag som aldrig tidigare hade lagt en straff.”

Den då 39-åriga veteranen slog säkert in guldmålet vid ena stolpen.

– Det var fantastiskt. Först grät man för att man hade missat sin straff, sedan av glädje för att mamma avgjorde, säger Mary till Borås Tidning.

När Ebba Andersson var 37 år och åtta månader fick hon bära kaptensbindeln i Sveriges allra första landskamp på damsidan.

Finland var motståndet och matchen spelades i Mariehamn 1973. Det var också hennes enda landskamp.

I fredags gick Ebba Andersson bort.

I ett mejl till Borås Tidning hyllar Pia Sundhage, framgångsrik både som spelare och ledare, Anderssons minne.

”Ebba. Jag har både spelat med och mot henne och jag kommer alltid att minnas henne som en ståtlig, skicklig och speciell kvinna – med varmt leende. Hon var pionjären som personifierade damfotbollen och dess vagga belägen i Öxabäck.”

Ämnen i artikeln

Västsverige
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt