Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Pittsburgh och Hagelin får en ny chans tillsammans

Pittsburgh blir Carl Hagelins nya adress.
Pittsburgh blir Carl Hagelins nya adress. Foto: Michael Goulding/AP

Tampa. Två lag med problem byter spelare med problem i hopp om att det ska bli bra för alla. Carl Hagelins snabbhet vid sidan av passningsgenierna Sidney Crosby eller Jevgenij Malkin ska bli oerhört spännande att följa.

Miljömässigt var väl flytten från hippa New York till soliga Kalifornien okej för Carl Hagelin inför den här säsongen. Från LA till Pittsburgh blir en helt annan sak.

Men hockeymässigt kan det bli ett lyft för den rappa Södertäljekillen.

Calle är nu i samma läge som inför flytten till Anaheim. Då i somras handlade det om att han skulle komma till ett av ligans mest offensiva lag, där han skulle göra offensiven ännu vassare med sin snabbhet.

Nu blev det ju inte alls så. Anaheims storstjärnor Ryan Getzlaf och Ryan Kesler i första hand, som skulle utnyttja Hagelins snabba ben för att riva sönder motståndarnas försvar, inledde i uruselt och drog med sig Calle i fallet.

Nu får alla en ny chans.

Samma premisser gäller nu som då. Skillnaden är att Hagelin kommer till ett lag med större offensiv spetskompetens än Anaheim, men som inte alls fått ut den.

Jag såg Pittsburgh mot Tampa på fredagskvällen. Det powerplay som Pittsburgh visade upp vad gäller snabba passningar, har jag inte sett live på hela säsongen.

Med spelare som Crosby, Malkin, Phil Kessel och Patric Hörnqvist finns spelsinne och målfarlighet i överflöd. Det gäller bara att få kuggarna att hugga i varandra.

När jag pratade med ”Bengan” Hörnqvist efter matchen var han också kritisk till det spel Pittsburgh hade under hösten. Jakten på de ”fina målen i stället för de grisiga” som han uttryckte det, gjorde att Pittsburgh blev ett av de minst målfarliga lagen i ligan.

Det kombinerat med Crosbys sämsta inledning sedan han kom till NHL gjorde att Pittsburgh först i matchen mot Tampa gick över 100 mål den här säsongen.

Pittsburgh var 27:e lag att nå den nivån.

Med spelare som Crosby, Malin, Kessel och Hörnqvist.

Otroligt.

Det är här Calle Hagelin kommer in i bilden. Han har bara gjort fyra mål i Anaheim på 43 matcher. Han gjorde 17 de båda sista säsongerna i New York Rangers.

Det kommer ju inte att bli så att han kommer till Pittsburgh och börjar ösa in mål. Det är inte hans styrka.

Hans styrka är snabbheten. Få spelare i hela NHL matchar Hagelins speed. Det är den speluppläggare som Crosby och Malkin kommer att älska. Att se spelsituationer i förväg och kunna leverera till en speedkula som är på väg in i dem.

David Perron går motsatta vägen och är bara en i en lång rad av spelare som plockats till Pittsburgh för att försöka hitta rätta komplementet till Crosby.

Han hämtades från Edmonton under förra säsongen, men blev inte den succé man hoppats på. Han har bara gjort fyra mål den här säsongen och är nu inne i en måltorka på 119 matcher.

Unge USA-backen John Clendening ingår också i affären och ska ge Anaheims backbesättning större djup. Han har bara spelat nio matcher i Pittsburgh.