Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Polis varnar för ”julbordsfylla” vid skidtävlingar

Martin Johnsrud Sundby vann herrarnas femmil i lördags.
Martin Johnsrud Sundby vann herrarnas femmil i lördags. Foto: Vegard Wivestad Grott/AP

De klassiska skidtävlingarna i Holmenkollen kantas av en allt mer utbredd alkoholförtäring.

”Julbordsfylla” anses vara ett ökande problem bland åskådarna, enligt Oslopolisen.

Hittills har de återkommande tävlingshelgerna inte krävt några större insatser från polisen, men det förändrade beteendet hos publiken oroar.

– Det är ingen tvekan om att det finns mer av vad vi kan kalla ”julbordsfylla”. Det är de som kanske inte festar så mycket i vanliga fall och de som får i sig lite för mycket, säger Lars Mjøsen, kommissarie vid Oslopolisen, till norska nyhetsbyrån NTB.

Under den gånga helgen lockades 65.000 personer till Holmenkollen för att bland annat se längdskidåkarnas tre- och femmil. Under en timme blev det stökigt när för många personer ville in i ett after ski-tält, men sammantaget kallar polisen helgen för lugn.

Polisen uppmanar dock arrangörerna att vara vaksamma på utvecklingen.

Ett av problemen är att delar av publiken inte löser någon biljett till tävlingsområdet utan följer skidåkarna längs spåren. Därmed blir de svåra för polisen och arrangörerna att ha koll på.

– Ute i skogen är det ett helt annat läge. Vi vet att det är många festglada som sitter där i stora läger och under helgen dubblerade vi antalet volontärer som hade kontakt med de lägren, säger Emilie Nordskar, kommunikationschef för Holmenkollen Skifestival, till NTB.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.