Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/polisen-vi-kan-trygga-sakerheten-under-ett-os/

Sport

Polisen: ”Vi kan trygga säkerheten under ett OS”

Stadshuset i Stockholm. Foto: Thomas Karlsson

Polisen bemöter nu den interna kritiken mot ett OS i Sverige från polischefen Erik Nord. 

− Vi bedömer att arrangemanget ligger inom ramen för polisens samlade förmåga att trygga säkerheten tillsammans med Säkerhetspolisen och arrangören, säger Stefan Hector, chef vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Enligt vad DN erfar har polisen beräknat statens kostnader till under en miljard kronor.

Rätta artikel

I tisdags meddelade regeringen att man ställer sig bakom vinter-OS och Paralympics i Stockholm Åre 2026. Därmed förbinder man sig också att ansvara bland annat för den yttre säkerheten kring spelen. Beskedet mötte kritik, bland annat från Erik Nord, polischef i Storgöteborg, som är orolig för att ett OS kommer att sluka stora polisresurser.

– Jag tror att om vi får OS 2026 så kommer stora delar av 2025 och 2026 innebära så mycket merarbete att vi konsumerar en hel del av de resurstillskott som vi väntar på för de två åren. Då kommer vi inte att kunna göra det brottsförebyggande arbete som jag tror att regeringen och även det svenska folket förväntar sig. Det här är ett jätteåtagande att lösa, sade Nord till TT.

Nu får han svar av chefskollegan Stefan Hector vid NOA.

Hector medger i pressmeddelande att OS kommer att innebära en stor ansträngning för polisen, men att man efter den utredning som gjorts av NOA och som ligger till grund för regeringens beslut kommit fram till att man klarar uppgiften.

Efter beskedet från kultur- och demokratiminister Amanda Lind, som ansvarar för idrottsfrågor, uppstod frågetecken kring hur stora statens kostnader blir för OS-garantin. 

Detaljerna för polisen säkerhetsarbete och bedömda kostnader är sekretessbelagda, men enligt vad DN erfar har polisen beräknat kostnaden till under en miljard kronor. Det är väsentligt lägre än till exempel konkurrenten om spelen 2026, Milano Cortina. När Italiens regering gav sin säkerhetsgaranti noterades kostnaden till över 4,2 miljarder. Kostnaderna vid spelen i Vancouver 2010, som ofta används som referens, låg ännu högre.

Stefan Hector anser att sådana jämförelser inte låter sig göras.

− Vi har tagit del av andra länders OS-arrangemang och hämtat kunskap, men det är vare sig möjligt eller lämpligt att rakt av överföra lösningar eller kostnader då skillnaderna i polistaktik, polismyndigheternas organisation, ansvarsförhållanden för arrangörer, befintlig infrastruktur och slutligen hotbild är för stora, säger Hector.

Det är OS-arrangören som ansvarar för den inre säkerheten kring spelen. Den kostnaden är en del av OS-budgeten.