Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/politikern-lovar-en-ny-ishall-men-jag-vagar-inte-saga-nar/

Sport

Politikern lovar en ny ishall: ”Men jag vågar inte säga när”

Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (C). Foto: Beatrice Lundborg

Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) kan inte lova tio nya ishallar. Hon kan inte ens lova när det finns en ersättningshall för den stängda på Zinkensdamm.

– Södermalm ska få en ishall, men jag vågar inte säga något årtal på den, säger hon.

Nils Palmgren
Rätta artikel

På fredagskvällen var det Bajenkväll nere på Zinkensdamm på Södermalm. Öltältet fick återigen servera starköl och på kvällen var det viktig match mellan Hammarby och Vetlanda i bandyns elitserie.

I öltältet klev det centerpartistiska idrottsborgarrådet Karin Ernlund upp på scenen och fick konfronteras med frågor om bristen på isytor och hallar i Stockholm.

– I Stockholm finns det ett sådant aktivt föreningsliv, men den tuffa verkligheten är att alla barn och unga inte kan vara med för det finns helt enkelt inte tider i hallarna för alla, konstaterade hon.

– Det är så här läget ser ut, det finns ingen anledning att stå och hitta på att allting är toppen, säger hon till DN när hon klivit ner från scenen.

När Zinkensdamms ishall stängdes på grund av rasrisken fick de nio föreningar som använde hallen flytta till utomhusrinken i Kärrtorp.

Det fick effekter.

– När vi startade hockeyskolan på Zinkensdamm var det 98 ungar. Nu är 35 kvar, säger Hammarby hockeys ordförande Hans Malm.

Karin Ernlund är medveten om problemet.

– Vi blir av med en anläggning och så ser vi vad det får för konsekvenser för barn och ungdomsidrotten, det visar väldigt tydligt var vi befinner oss, säger hon.

Den akuta lösningen från stadens sida blir att till hösten bygga ett tält över utomhusrinken i Kärrtorp. Men det ger ingen ny isyta. Den ersätter inte ens den stängda Zinkensdamm.

Men Karin Ernlund lovar att Södermalm ska få en ny ishall. Hon vågar dock inte lova när byggandet av den kan komma med i budgeten.

– Det vågar jag inte svara på. Det är så här med så stora investeringar, först måste man utreda ordentligt för det kostar så mycket mer, men sedan tar det lång tid att genomföra investeringar.

– Det är tyvärr den krassa verkligheten. 

Totalt satsar den nya politiska ledningen i Stadshuset 1,8 miljarder kronor de kommande fyra åren på idrottsanläggningar. Men det löser inte problemen.

– Det är en upptecknad investeringsbudget, så för att lösa den här anläggningsbristen måste vi titta på andra alternativ, säger Karin Ernlund och menar att det främst ska ske genom att privata investerare kliver in.

– De har inte fått vara med när Socialdemokraterna styrde och nu kommer vi hitta sätt så att de kan vara med och investera. Annars kommer vi inte kunna lösa den här anläggningsbristen.

Men några tio ishallar blir det inte. 

Läs mer: Hallbristen: ”Politikerna tar inte idrotten på allvar”