Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pr-trick-eller-inte-kaepernick-kan-vara-pa-vag-tillbaka/

Sport

Pr-trick eller inte – Kaepernick kan vara på väg tillbaka

Colin Kaepernick (till höger) knäböjde under nationalsången inför NFL-matcherna 2016. Protesten mot rasismen i USA gjorde honom kontraktslös. Nu finns en öppning för quarterbacken. Eric Reid till vänster drabbades också. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Inget lag ville ha honom efter hans protest mot polisbrutalitet och rasism. 32-årige quarterbacken Colin Kaepernick har inte spelat amerikansk fotboll på tre år.

Men nu kan han vara på väg tillbaka, eller är det bara ett pr-trick?

NFL har bjudit in ligans alla 32 lag till en specialträning på lördag där Kaepernick ska få visa upp sig. Frågan är hur många lag som kommer?

President Donald Trump fördömde honom och kallade honom landsförrädare.

Anledning: San Francisco 49:ers quarterback Colin Kaepernick knäböjde under den amerikanska nationalsången när den spelades inför matcherna.

Knäböjandet var en protest mot polisens brutalitet mot svarta och rasismen i samhället.

Protesten, som växte runt hela USA, blev dock början till slutet på Kaepernicks egen karriär. Sin senaste match spelade han hösten 2016 och kontraktet med San Francisco 49:ers upphörde i mars 2017. Sedan dess har Kaepernick varit klubblös och förra året klagade han och en annan spelare, Eric Reid, via spelarfacket, på att de 32 NFL-klubbarna gått samman för att gemensamt se till att spelarna inte fick några kontrakt.

I februari slöt dock de båda spelarna och NFL en överenskommelse vars innehåll inte offentliggjorts och så i tisdags avslöjade sportkanalen ESPN den stora överraskningen: NFL bjuder in alla de 32 lagen till en specialträning i Atlanta på lördag där Colin Kaepernick ska få visa upp sig och övertyga klubbarna om att han fortfarande håller som spelare.

Nyheten slog ner som en bomb i USA och många kommentatorer menar att det bara är ett pr-trick från ligans sida. Speciellt som Kaepernick genom sina representanter undrat om man inte kunde ha specialträningen en tisdag i stället. Anledningen är att de flesta lag antingen är på resande fot på lördagarna eller så förbereder de sig för söndagens matcher. Det skulle innebära att inga huvudtränare eller klubbchefer skulle kunna vara på plats i Atlanta.

Men NFL sa nej.

Nu har flera NFL-klubbar meddelat att de kommer att ha representanter på plats i Atlanta på lördag. Och Kaepernick själv – som enligt uppgift tränat fem dagar i veckan i tre år – har på Twitter skrivit att han ser fram emot evenemanget:

”Jag har varit i form och har varit redo för det här i tre år, jag ser fram emot att träffa tränare och managers på lördag.”

Till och med Donald Trump har sagt att han gärna ser Colin Kaepernick tillbaka på planen igen.

– Ärligt talat skulle jag älska att se Kaepernick komma in och spela igen om han är bra nog, sa Trump i augusti i år.

Läs mer: Ny protestvåg mot Trump kan kulminera i OS 2020