Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pressat-djurgarden-valjer-delat-ledarskap-letar-inte-tranare/

SPORT

Pressat Djurgården väljer delat ledarskap: ”Letar inte tränare”

Nichlas Falk tar över huvudansvaret för Djurgården tillsammans med Mikael Aaro.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Djurgården kommer i fortsättningen att satsa på delat ledarskap.

De tidigare två assisterande tränarna Nichlas Falk och Mikael Aaro tar under resten av säsongen gemensamt över huvudansvaret efter Barry Smith.

– Vi har stor tillit till de tränare som vi har, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

När det stod klart att Barry Smith har gjort sin sista träning och match som huvudansvarig för Djurgården trodde de flesta att Djurgården skulle ge sig ut på tränarjakt för att hitta hans ersättare.

Så blir det alltså inte.

– Nej, vi letar inte efter tränare, säger Joakim Eriksson med klar röst.

I stället är det nu upp till Nichlas Falk och Mikael Aaro, som båda inledde säsongen som assisterande tränare, att vända lagets dåliga trend.

Efter 13 spelade omgångar är Djurgården näst sist i tabellen.

Dagen efter beskedet att Barry Smiths tid i Djurgården redan är över kallade klubben till presskonferens för att prata både om vägen framåt, och ge en bakgrund till varför man hamnat i den här prekära situationen.

– Vi är i ett allvarligt läge, konstaterar Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste.

– Det är en utmaning som vi måste ta oss an och lösa.

Ordförande Lehiste berättar att sportchef Joakim Eriksson inför den här säsongen fick en begränsad spelarbudget att jobba med.

– Vi kommer från en tuff pandemisäsong där vi agerade ansvarsfullt både sportsligt och ekonomiskt. Det fortsatte vi med inför den här säsongen. Vi lade därför en väldigt sparsam spelarbudget eftersom vi inte visste om och när det skulle bli tillåtet med publik igen, berättar Kaarel Lehiste.

Direkt när beskedet kom att publik skulle tillåtas från 29 september agerade Djurgården.

– Då ändrade vi taktik och tillstötte mer medel till Jocke, men det innebar att han fick dem väldigt sent. Vilket i sin tur innebar att vi inte på samma sätt som vi brukar kunde vara ute i väldigt god tid rörande spelarrekryteringar.

När sedan Djurgården drabbades av en rad skador i inledningen av säsongen kom också förlusterna rad i rad och krisen var ett faktum.

Nu har styrelsen återigen tillsatt nya medel för spelarrekryteringar.

– Vi har en bra ekonomi och Jocke har de resurser som han behöver för att vi ska hamna på ett vinnande spår igen, säger Kaarel Lehiste.

Men även om nyförvärv kan bli nödvändiga, främst på backsidan, är sportchefen Joakim Eriksson noga med att påpeka att det inte är lösningen på alla problem.

– Det finns ingen ”quick fix”, det är en lång och mödosam väg, säger han.

I ett första läge handlar det därför snarare om att inom en snar framtid försöka få tillbaka så många som möjligt av de skadade spelarna.

– Ja, först måste vi bli friska och få ihop den här gruppen så att vi kan göra någon form av nuvärdesanalys av hur bra den är, och hur långt från sin maxprestation den är, säger Joakim Eriksson.

– Samtidigt kan vi inte sitta gisslan och vänta fram till den 15 mars på att alla ska bli friska.

– Men målsättningen är att vi till efter novemberuppehållet ska vi ha en mer ”frisk” trupp, och att de då också ska ha kommit ihop mer som grupp. Då får vi se hur den flyger, och var den inre kärnan kan ta det här. Om det inte bär frukt på det sättet som vi önskar och vill kanske man måste – trots att det inte är idealiskt – ändra dynamiken med någon spelare in eller ut.

Den avgående tränaren Barry Smith fanns inte med på presskonferensen, men fanns tillgänglig för frågor efteråt.

De två nya huvudtränarna Nichlas Falk och Mikael Aaro var samtidigt upptagna med att leda träningen, och hade bett om att få vänta en dag med att möta media.

Utöver Falk och Aaro kommer även målvaktstränaren Fredrik Mikko fortsätta att ingå i den sportsliga ledningen.

Djurgården möter Frölunda på bortais på torsdag.

Läs mer: ”Det är bara vi som kan ta oss själva ur den här skiten”