Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/proppen-ur-for-djurgarden-i-derbyt-mot-aik/

Sport

Proppen ur för Djurgården i derbyt mot AIK

Djurgårdens Alice Östensson jublar efter sitt 3-1-mål.
Djurgårdens Alice Östensson jublar efter sitt 3-1-mål. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Efter fyra mållösa perioder trots 70 skott på mål gick proppen ur för Djurgården i derbyt mot AIK.

3–1-segern kom efter en övertygande insats.

Båda lagen förlorade sina premiärer i lördags. AIK släppte in 2–3 borta mot Linköping med bara 13 sekunder kvar. Djurgården föll tyngre, 0–4 hemma mot SDE, trots att man vann skotten med förkrossande 52–15.

Och just ineffektiviteten i avsluten upprepades i den första perioden mot AIK. Djurgården vann skotten med 17–5, men det var AIK som gjorde periodens enda mål. Emmy Alasalmi hittade luckan nere vid Lovisa Berndtssons beskydd, framspelad av Lisa Johansson.

Som skottstatistiken visade hade Djurgården mer av spelet, forcheckade effektivt. AIK kom i kontringar och utnyttjade ett numerärt överläge vid ledningsmålet.

– Vi var ändå lite frånvarande i första perioden och pratade om det i pausen. Att vi skulle ligga på hårdare, vara nära motståndaren, gå på kassen. Och det fungerade, vi tog kommandot, sade Alice Östensson, som avslutade målskyttet med sitt 3–1-mål.

Och i andra perioden gick proppen ur. Julia Johansson kvitterade redan efter 2.23. Tog några skär in från blå och skickade in pucken bakom en skymd Sabina Eriksson i AIK-målet.

Efter målet tog Djurgården över matchen helt. En aggressiv forechecking kombinerat med en rappare skridskoåkning gav ohyggligt bra betalt. AIK kom knappt över mittlinjen.

Efter 7.27 kom 2–1. Danskan Josefine Jakobsen frispelades av Julia Östlund. Skottet slank in mellan benskydden på Sabina Eriksson.

AIK tog timeout efter målet. Men det förändrade inte mycket. Utan Djurgården kunde fortsätta trampa på och gå fram till 3–1 fyra minuter senare genom Alice Östensson.

En ledning som inför slutperioden var i underkant.

AIK spelade upp sig i tredje. Täppte till passningsvägarna för Djurgården effektivare och skapade ett par chanser. Men skottstatistiken 12-2 i slutperioden visar att Djurgårdssegern aldrig var hotad.

– Den här segern var viktig för laget, sade Östensson.

Men trots den övertygande trepoängaren visar statistiken att Djurgården i de två inledande matcherna haft 92 avslut på mål, men bara gjort tre mål.

– Vi måste våga gå in i den heta ytan framför mål oftare. Men vi jobbar på det. Med den här truppen ska vi kunna slåss om guldet den här säsongen, sade Östensson.

Ämnen i artikeln

AIK Hockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt