Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Protesten på läktaren: ”Rasism lika amerikanskt som baseboll”

”Rasism lika amerikanskt som baseboll.”
”Rasism lika amerikanskt som baseboll.” Foto: Maddie Meyer/Getty Images/AFP/TT

Åskådare på en basebollmatch i Boston vecklade ut en banderoll med text om att rasism är lika amerikanskt som baseboll. Detta som ett svar på tidigare händelser med rasistisk bakgrund på Fenway Park.

Sedan president Donald Trump kom till makten i USA har öppet rasistiska åsikter blivit allt vanligare i det amerikanska samhället. Som en följd av det har hatbrotten också ökat dramatiskt.

De rasistiska åsikterna har också nått in i sportens värld. Men också fått en motreaktion.

När Boston Red Sox mötte Oakland Athletics på den klassiska basebollarenan Fenway Park på onsdagskvällen, vecklade plötsligt några åskådare ut en banderoll.

De satt på den berömda läktardelen som går under namnet The Green Monster.

På den svarta banderollen stod det med vit text ”Racism is as American as Baseball”. Rasism är lika amerikanskt som baseboll.

Den möttes av spridda buanden och när de som höll i banderollen inte hörsammade speakerns vädjan om att ta bort den, ryckte säkerhetspersonal från Red Sox in. Banderollen beslagtogs och fyra personer avlägsnades från arenan.

Enligt en talesman för Red Sox ska en av de fyra ha sagt att de var inspirerande av Black Lives Matter-rörelsen. En protest som vuxit fram efter alla brutala polisskjutningar av afroamerikaner i USA de senaste åren.

– Ursprungligen var vi åtta personer inblandade från olika organisationer här i Boston. De flesta jobbar för rättvisa mellan raserna. Banderollen kom som ett svar på de rasistiska kommentarerna som sagts här på Fenway tidigare i år, säger en av de som fördes bort från arenan enligt The Boston Globe.

Enligt Sports Illustrated tog en grupp som kallar sig Boston Antifa på sig ansvaret för banderollen.

Enligt personerna som kastades ut från arenan ville de starta en diskussion om den dolda rasismen i Boston, vars innevånare utåt sett ofta vill framhålla sin liberala attityd i de här frågorna. De menade att det finns en stor segregation också i Boston.

– Jag såg den, men det här är ingen plats för sådant, sa spelaren Mookie Betts till AP efter matchen som Boston förlorade med 7–3.

Redan i maj i år berättade Baltimore Orioles Adam Jonas att han utsattes för rasistiska tillmälen och att folk i publiken kastade jordnötter på honom vid en bortamatch på Fenway Park.

Dagen efter möttes lagen igen på samma arena. Jones fick då en ursäkt från Red Soxs president och en stående ovation från publiken.

Kampen för integreringen i proffssporterna har varit lång och hård i Nordamerika, men ständigt dyker det upp påminnelser om det förflutna. Just i Boston leder Red Sox nuvarande ägare John Henry försöken att byta namn på en gata utanför Fenway Park.

De vill få namnet Yawkey Way ändrat till något annat.

Tom Yawkey ägde klubben från 1933 till 1976, men vägrade under drygt tio år att släppa in afroamerikaner i laget trots att andra lag gjort det i basebolligan.

Red Sox var det sista laget i ligan som tog in afroamerikaner först 1959, tolv år efter att Jackie Robinson debuterade för Brooklyn Dodgers.