Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/publik-i-are-men-stjarnorna-ska-skiljas-at-i-matsalen/

Sport

Publik i Åre – men stjärnorna ska skiljas åt i matsalen

I veckan väntar damernas alpina världscuptävlingar i Åre.
I veckan väntar damernas alpina världscuptävlingar i Åre. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

I helgen gapade läktarna tomma i Holmenkollen och Nove Mesto.

Men när alpina världscupen i veckan gästar Åre är publiken – än så länge – inte portad på grund av coronaviruset.

Däremot vidtas flera mindre försiktighetsåtgärder. Bland annat separeras landslagen i åkarnas matsal.

Längdåkarnas världscuptävlingar i norska Holmenkollen avgjordes utan publik och så även skidskyttarnas världscup i tjeckiska Nove Mesto. Men när alpina världscupen i veckan gästar Åre finns – än så länge – inga sådana restriktioner.

Fredrik Broman, chef för världscupbolaget i Åre, säger att man följer svenska myndigheters restriktioner kring det nya coronaviruset. 

– De har än så länge inte gått ut med några rekommendationer kring att vi ska ha publikfritt. 

Är det märkligt att arrangörer i olika länder agerar så olika?

– Det har jag svårt att uttala mig om, men alla har olika utmaningar i sina evenemang. Holmenkollen har 30.000 besökare, till exempel. Vi har inte det – tyvärr, säger Fredrik Broman.

– En bra tävling blir det kanske 2.000–3.000 om vi har tur. 

Flera mindre försiktighetsåtgärder för att minska eventuell smittospridning kommer dock att införas i Åre. Efter dialog med Internationella skidförbundet vill världscupbolaget ”ta bort alla risker som kommer med att blanda grupper”.

– Det är för att både skydda åkarna gentemot publiken och publiken gentemot åkarna.  Den besökande gästen kan ju känna sig orolig när det kommer folk från hela världen hit och tävlar, och åkarna kan känna samma oro för publiken, säger Broman.

– Här är det viktigt att vi som arrangör tar det på allvar.

Vad kan det innebära specifikt?

En så kallad åkarpresentation på onsdag kväll har strukits ur programmet, säger Broman. Dessutom bor åkarna i år i lägenheter, i egna hushåll, i stället för på hotell.

– I restaurangen (på arenan) delar vi upp det så de olika nationerna inte sitter så tajt och nära inpå varandra – utan mer var för sig. Sen kan de välja om de vill äta där eller få med sig mat hem till sin lägenhet. 

Federica Brignone, Italien, leder alpina världscupen.
Federica Brignone, Italien, leder alpina världscupen. Foto: Alessandro Trovati/AP

I coronadrabbade Italien införde det italienska vintersportförbundet Fisi på måndagen stopp för samtliga idrottsaktiviteter, det vill säga för både tävling och träning i sina discipliner.

Men Italiens alpina damer tävlar ändå i Åre.

Enda undantag för regeln, skriver Fisi på sin hemsida, är nämligen världscup- och juniorvärldscupåkare som redan är på resande fot eller som har chans att ta framskjutna placeringar i cuper. Således tävlar de italienska alpina damerna i Åre i veckan och herrarna i Kranjska Gora. Längdstjärnan Federico Pellegrino åker till världscupavslutningen i Kanada och USA och Dorothea Wierer och resten av skidskyttelandslaget avslutar världscupsäsongen i Kontiolahti och Oslo. 

Läs mer:

Hela listan – så påverkas idrotten av det nya coronaviruset