Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/publiken-hjalpte-barshim-till-vm-guld-det-var-helt-fantastiskt/

Sport

Publiken hjälpte Barshim till VM-guld: Det var helt fantastiskt

Mutaz Essa Barshim vann VM-guld vid friidrotts-VM i Doha. Foto: David J. Phillip/AP.

Mutaz Essa Barshim vann en dramatisk höjdfinal under fredagen.

Då var publiken, som lyst med sin frånvaro tidigare under friidrotts-VM, en positiv faktor för den 28-årige Qatarhopparen.

– Alla skrek mitt namn och det var helt fantastiskt, säger han till SVT.

Fredagens höjdfinal på herrsidan i friidrotts-VM blev en dramatisk historia. Qatars Mutaz Essa Barshim stod till slut som segrare efter att ha klarat 2,37 i första försöket. 

Vägen fram till guld har dock varit krånglig för 28-åringen. En fotskada har gjort att Barshim tävlat sparsamt under säsongen. 

– Jag behöver tid att bearbeta det som hände i går. Det var otroligt med tanke på det år jag haft. Jag har haft problem med skador och varit mer hos läkarna än på friidrottsbanan. Jag behövde det här och i går var publiken fantastiskt och jag fick tillbaka den gamla känslan i kroppen, säger Barshim till SVT. 

Mästerskapet i Qatar har kantats av svaga publiksiffor, men när Barshim hoppade final var läktarna mer välfyllda. 

– Det var få åskådare i början av mästerskapet, men i går var det fantastiskt. Jag har aldrig känt så innan. Alla skrek mitt namn och det var helt fantastiskt. Jag var egentligen inte redo att hoppa så högt men med publikens stöd lyckades jag, säger Barshim. 

Någon prisutdelning blev det däremot inte under fredagen. När Barshim gjorde sig redo för medaljceremonin hade publiken gått hem och 28-åringen fick vänta med att ta emot sin guldmedalj till lördagen. 

Läs mer: Barshim vann guld i rafflande höjdfinal – men fick inte sin medalj