Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Publiken sluter upp för damidrotten i Luleå

”Vi har jobbat på att utveckla våra matcharrangemang, där vi sneglat en del mot USA. Det ska vara en helhetsupplevelse att gå på basket”, säger Emelie Lundqvist, marknads- och försäljningschef i Luleå .
”Vi har jobbat på att utveckla våra matcharrangemang, där vi sneglat en del mot USA. Det ska vara en helhetsupplevelse att gå på basket”, säger Emelie Lundqvist, marknads- och försäljningschef i Luleå . Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Luleås damer toppar publikligan överlägset i både basket och ishockey. Trots ett framgångsrikt ishockeylag på herrsidan har båda lagen högst publiksiffror i landet på damsidan. Vad är hemligheten?

Luleå har länge haft en stark idrottskultur med framgångsrika lag inom framför allt ishockey och basket. När den nyrenoverade arenan Luleå energi arena invigdes till säsongen 2013–2014 fick framför allt damlaget i basket en positiv skjuts när publiksiffrorna höjdes från i snitt 790 personer säsongen 2012–2013 till 1.686 under säsongen 2013–2014.

Men redan innan den nya hallen invigdes toppade damlaget i basket publikligan överlägset.

– Vi har haft ett långsiktigt arbete med att bygga upp ett intresse kring laget. En viktig del har varit att vi alltid spelar en underhållande basket. Det ska alltid vara intressant att komma och titta på oss, säger Emelie Lundqvist, marknads- och försäljningschef i klubben.

Foto:
Martina Stålvant hyllar publiken i Luleå. ”En stor anledning till att man vill spela här”, säger hon. Foto: Bildbyrån

Under de senaste säsongerna har herr- och damlaget i basket haft ett liknande snitt med runt 1.500 personer på matcherna. I fjol hade damlaget till och med ett snitt som låg högre än herrlaget med sina drygt 1.700 personer, drygt 200 fler än herrarnas publiksnitt.

– Vi har jobbat på att utveckla våra matcharrangemang, där vi sneglat en del mot USA. Det ska vara en helhetsupplevelse att gå på basket och vi har en person anställd som jobbar speciellt med events, säger Emelie Lundqvist.

Martina Stålvant, ursprungligen från Stockholm, är en av spelarna i Luleå Basket med meriter från både landslagsspel och som proffs utomlands. I Luleå har hon varit i två olika omgångar och återvände till laget inför säsongen 2014.

– Det är väldigt stor skillnad att spela här i jämförelse med Stockholm, där andra sporter är större. Man märker att barnen verkligen ser upp till oss när de olika knattelagen springer in med oss till matchen, säger Martina Stålvant.

Luleå står sig också högt i konkurrensen när hon jämför med sina proffsäventyr i Spanien, Tjeckien och Slovakien, även om folket i det sistnämnda landet kunde liva upp på läktaren.

– I Slovakien var fansen rätt extrema. De var inte tysta en sekund. Det spelade ingen roll om vi ledde med 30 poäng eller låg under med 30 poäng, berättar hon.

Men hon placerar ändå serieledande Luleå högst bland sina proffsäventyr.

– Bland ställena jag har spelat på har det varit mest publik i Luleå, även om publiken kanske inte är lika högljudd som där. Men det är en stor anledning till att man vill spela här. Varje match känns viktig, säger hon.

Med tre framgångsrika elitlag i staden kunde man kanske tro att det inte räckte för ännu ett. Men Luleås damhockeylag Luleå/MSSK som i fjol tog över MSSK/Piteås lag har på bara en säsong lyckats locka en stor publik och leder publikligan överlägset.

– Vi hade inte förväntat oss att det skulle gå så här snabbt att bygga intresse kring damlaget, folk har verkligen gett ett gensvar till själva laget och upptäckt att damhockey är fantastiskt roligt, säger Fredrik Glader, huvudtränare för hockeylaget.

Han betonar framför allt den starka hockeykulturen i staden som en orsak men även att man inte ser de andra lagen i staden som konkurrenter i första hand.

Spelare i de olika lagen går ofta på varandras matcher och stöttar varandra.

– Vi är skitstolta över att basketen når framgång och tittar inte på att de tar andelar från oss. Vi ser glädjen i att vi har ett enormt engagemang.

På lördagen spelar Luleå den andra av tre finaler mot Linköping och är piskat att vinna för att få till en avgörande match.

Nytt publikrekord att vänta?

– Det hade varit skitkul att sälja ut sista stolen, det kommer bli mycket folk och det gamla publikrekordet borde vara i fara, säger Fredrik Glader.

Fakta. Publiksiffror i Luleå

Snitt basket, damer, 2015–2016: 1.387 (högst i Sverige, tvåa Visby Ladies 507).

Publikökning för dambasket säsongen 2012–2013 till 2013–2014: 790 till 1.686 under säsongen.

Snitt grundserien ishockey, damer, 2015–2016: 468 (högst i Sverige, tvåa Djurgården 152).

Snitt slutspelet ishockey, damer, 2016: 1.843 (tvåa Linköping 764).

Svenskt publikrekord ishockey, damer, grunderien: 2.653 åskådare, Luleå–AIK den 26 september 2015.

Svenskt publikrekord ishockey, damer, slutspelet: 3.449 åskådare, Modo–Linköping den 19 mars 2014.