Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pulsmatare-och-fartpass-nytt-focus-for-os-hoppet/

Sport

Pulsmätare och fartpass – nytt ”Focus” för OS-hoppet

Fälttävlandsryttaren under ett fartpass med hästen Focus Filiocus hemma i Munka Ljungby.
Fälttävlandsryttaren under ett fartpass med hästen Focus Filiocus hemma i Munka Ljungby. Foto: Britt-Mari Olsson

Efter sex års förberedelser kom beskedet som tömde Niklas Lindbäck på luft. Nu är han tillbaka på Focus Filiocus rygg – och planerar för tre raka olympiska spel.

– Jag njuter av press, säger svenska hoppet i fälttävlan.

I stallet hänger tre mästerskapsbilder på topphästen Mister Pooh och Niklas Lindbäck. De inspirerar och påminner varför jobbet görs dag ut och dag in.

– Jag tycker vinterträningen är tråkig. Ju äldre jag blir, desto tråkigare är det. Jag älskar ju att tävla, säger Niklas Lindbäck.

– Det värsta är när jag tvingas in i ridhuset. Det märker jag på hästarna med, tre dagar i rad i ridhuset är ”uh”. När man skrittar från stallet mot ridhuset och svänger av åt sidan blir de glada direkt. Jag har väl präglat dem kanske.

Den här helgen skulle fälttävlan ha gjort entré på OS-programmet, men det blev ingen medaljjakt för Niklas Lindbäck och Focus Filiocus i Japan i sommar. I stället träffas vi hemma på gården i Munka Ljungby, där de tränar fart. 

På en sandad ridstig runt stallet och hagarna finns ett längre parti som lutar svagt uppåt. Där kommer ekipaget upp i 800–900 meter per minut, vilket motsvarar runt 50 kilometer i timmen. Pulsmätare och forskning som kommit senaste åren har hjälpt Niklas Lindbäck i träningsupplägget. 

– Förr jobbade jag på ett annat sätt, då var det mer tunga långa pass. Men det var faktiskt med Mister Pooh vi ändrade. Vi tyckte inte han var kvick nog och jag kände att det var ett problem när han var mindre. Jag ändrade mina galoppass till att bli mer högintensiva, lite mer på maxpuls någon minut eller två i intervallform.

– Det förändrade honom väldigt och det har jag tagit med mig. Sen är det klart att ju högre fart du har, desto större är risken för skada. Men bara man inte pressar dem när de är trötta är det ingen fara.

Niklas Lindbäck gjorde sitt första OS i London 2012, då med Mister Pooh. Ekipaget satsade också mot Rio de Janeiro 2016, men en skada kom i vägen.
Niklas Lindbäck gjorde sitt första OS i London 2012, då med Mister Pooh. Ekipaget satsade också mot Rio de Janeiro 2016, men en skada kom i vägen. Foto: Britt-Mari Olsson

För Niklas Lindbäck och 13-åriga Focus finns bara OS i sikte. Ekipaget har tränat och förberett sig i sex år.

– Vi satsade väldigt hårt i vinter. Allt vi gjorde kretsade kring att hitta bästa upplägget för honom och mig för att först och främst ta oss dit, men framför allt prestera där.

– När beskedet kom att det inte blir något gick luften ur. Jag sa att jag tar två veckor där jag bara är besviken, men det blev fler. Åldersmässigt är det ingen fara för hans del egentligen, om det blir ett eller två år till. Fast varje träning och säsong sliter ju. Allt kan hända. Det märkte jag när jag siktade mot Rio och Mister Pooh drog på sig en skada.

Då valde Niklas Lindbäck att satsa med Focus i stället som var orutinerad. Men det blev till slut inget OS i Brasilien för ekipaget, vilket Niklas i efterhand tycker var rätt.

– Det var en tuff bana. De senaste OS:en har det inte varit så jättetuffa banor, jag var inte så stressad över att han var orutinerad. Men när banan blev som den blev var det nog bra att vi inte var med.

– Han är hård mentalt och hade nog inte tagit skada, men jag tror inte vi hade lyckats prestera.

För Niklas Lindbäck och 13-åriga Focus finns bara OS i sikte. Ekipaget har tränat och förberett sig i sex år.
För Niklas Lindbäck och 13-åriga Focus finns bara OS i sikte. Ekipaget har tränat och förberett sig i sex år. Foto: Britt-Mari Olsson

Nu är situationen helt annorlunda. Efter ett starkt EM i augusti förra året där svenska laget tog brons har Niklas Lindbäck fokuserat på OS-programmet som är annorlunda än andra tävlingar.

– Det svåra är att vi inte rider det någon annan gång än på just OS, därför finns ingen chans att öva det innan på tävling.

Beskriv skillnaden?

– Rörelserna är likvärdiga men programmet är mycket kortare, mycket intensivare. Allt måste sitta, kommer du fel in någonstans bär du med dig det ganska långt. Det gäller verkligen att både häst och ryttare känner sig hemma i det.

– Jag har lagt en hel del tid på att öva, rida programmet hemma och se, var är svårigheterna för mig? Och var är svårigheterna i programmet? Jag tyckte att vi var bra på väg.

Målsättningen har varit – och är – en lagmedalj.

– Självklart måste man bli uttagen, men där slutar inte mitt mål. Ofta görs misstaget att man vill bli uttagen och när man är det blir det ”yes” och luften går ur. Det är ju då det börjar. Jag tror vi har alla chanser att ta medalj i lag om vi får till det alla tre.

– Det som har förändrats till detta OS är ju att man bara är tre och alla resultat räknas. Innan hade man en, och i London två, som räknades bort. Då kunde vi chansa och låta en gå ut och köra järnet. Men jag tror detta kan vara till vår fördel, hålla huvudet kallt och spela våra kort.

Som ryttare går det inte att stänga av sin idrott helt. Niklas Lindbäck har inte haft en tanke på att använda tiden han fått till annat.

– Men vi har passat på att göra några småjusteringar rent veterinärt. Focus har haft ett litet ärr i munnen. Det har inte varit i vägen och han har haft det sedan han var liten men vi tänkte att det är lika bra att passa på så behöver vi inte tänka på det.

Mångsidigheten hos hästar som tävlar i fälttävlan är en utmaning. ”Galoppjobben man gör fördärvar dressyrarbetet lite”, säger han.
Mångsidigheten hos hästar som tävlar i fälttävlan är en utmaning. ”Galoppjobben man gör fördärvar dressyrarbetet lite”, säger han. Foto: Britt-Mari Olsson

På träningarna försöker Niklas Lindbäck få med lekfulla moment för att hålla Focus glad och motiverad.

– Man är lite uttråkad. Mellan träningspassen brukar jag därför blanda in lite lydnadshinder för att han ska få använda hjärnan, det har nog varit nyttigt. Men jag känner att han gillar att tävla.

Nu förbereder sig ekipaget för ett landslagsläger och några tävlingar senare i höst, bland annat finns SM med som ett alternativ.

– Ju mer press jag har, desto mer levande känner jag mig. Jag njuter av press. Sen är det klart att jag också kan bli nervös och man undrar hur det ska gå. Men samtidigt stortrivs jag med den känslan och osäkerheten.

– Jag tror att jag presterar bäst ju mer ovetande om utgången jag är.

För Focus del är kommande OS förmodligen också det sista. Men Niklas Lindbäck har ytterligare två olympiader i sikte och ser att karriären håller på nio år till.

– Jag har sagt att jag är sugen även över Paris (2024) och Los Angeles (2028). Men allt hänger på vad jag har för hästar. Det börjar vi titta på nu, nya samarbeten för att sikta mot de mästerskapen, säger han.

Läs fler delar i serien ”I stället för OS”:

Sarah Sjöström: Dagen då Sarah Sjöström skulle skrivit historia 

Peder Fredricson: Ett udda mästerskap i sikte: ”Det skulle bli något alldeles extra” 

Truls Möregårdh: ”Jag vinner hellre silver på junior-VM än går på fest” 

Linnea Stensils: ”En död kropp är väl det sista man vill hitta i vattnet”

Louise Hansson: ”I vattnet släpper de negativa tankarna”

Bengtsson gratulant i stället för medaljör 

Alex Bjurberg Kessidis: ”När jag vunnit EM, VM och OS – då kan jag dö”

Seglaren Anton Dahlberg efter OS-tomheten: ”Vi ska ha hundra ord för vågor” 

Perseus Karlström går ensam längs Eskilstunas gator

Handbollsproffset Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka” 

Ämnen i artikeln

Ridsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt