Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/pyroteknik-tillats-pa-match-i-tyskland/

Sport

Pyroteknik tillåts på match i Tyskland

Hamburgfans med bengaliska eldar.
Hamburgfans med bengaliska eldar. Foto: Marit Hommedal/TT

Användandet av pyroteknik i herrallsvenskan har lett till en stor konflikt mellan fotbollen och polisen i Sverige. 

I Tyskland har nu Hamburg fått tillstånd att låta supportrar tända rökbomber under kontrollerade former på en match i helgen.

Både de lokala myndigheterna i Hamburg och det tyska fotbollsförbundet har gett klartecken för försöket.

Tio rökmaskiner kommer att användas mellan klacken på läktaren och planen strax före avspark i lördagens match mot Karlsruhe i den tyska andraligan.

Klubbens SLO, supportersamordnare Cornelius Göbel, säger på klubbens hemsida att fans kommer att fyra av dem under övervakning av brandkåren.

Bakgrunden är att det finns en liknande situation i Tyskland som den i Sverige, där supportrar använder sig av pyroteknik som är olaglig och polisen med olika medel försöker motarbeta det. Hamburg vill ta diskussionen framåt och visa exempel på kontrollerade former av pyroteknik.

– Böter, kollektiv bestraffning, att förbjuda supportermaterial och överdrivet ingående visiteringar har inte lett till att mindre pyroteknik har fyrats av på arenorna. Vi har åsikten att det är nödvändigt att gå i en annan riktning, säger Cornelius Göbel.

Han jämför helgens rökmaskiner med den pyroteknik som används på konserter. Men inom fotbollen vill supportrar i regel själva styra över pyrotekniken oberoende av klubben.

– Det vore naivt att tro att ultras helt kommer att sluta tända hittills förbjuden pyroteknik direkt bara på grund av vad vi gör på lördag, säger Cornelius Göbel.

– Vi kan inte vara säkra på hur det här kommer att se ut i framtiden. Det är tydligt för oss att det kommer att komma bakslag och motstånd mot det vi gör, men vi är övertygade om att det här är rätt väg framåt.

Läs mer: Så hamnade fotbollen i konflikt med polisen