Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Rallylegendaren Erik Carlsson är död

Erik Carlsson på taket till sin första Saab, som han bland annat körde Monte Carlo-rallyt med.
Erik Carlsson på taket till sin första Saab, som han bland annat körde Monte Carlo-rallyt med. Foto: Leif Gustafsson/TT

Rallylegendaren Erik Carlsson, känd som "Carlsson på taket" och "Mr Saab" har avlidit, skriver lokaltidningen ttela. Han blev 86 år gammal.

Erik Carlsson tog bland annat tre raka segrar i RAC-rallyt och två raka vinster i Monte Carlo-rallyt.

Erik Carlsson körde Saab under sin aktiva karriär, först privat och sedan som fabriksförare. När han avslutat sin aktiva karriär 1970 fortsatte han som testförare för Saab och har arbetat i olika PR-sammanhang för företaget.

Smeknamnet ”Carlsson på taket” fick han när han åkte av vägen vid SM-tävlingen Sörmlandsrundan och hamnade på taket. Vid den följande kontrollen frågade en funktionär hans konkurrent C-G Hammarlund var Carlsson hade tagit vägen. C-G Hammarlund svarade: Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?

Erik Carlsson var sedan i början på 90-talet gift med rallyföraren Pat Moss, syster till Stirling Moss, och bosatt i London. Pat Moss avled 2008. Erik Carlsson avled efter en kort tids sjukdom på ett sjukhus nära sitt hem.

På fredag skulle han ha deltagit i Saabfestivalen i Trollhättan, skriver ttela.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.