Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rapinoe-fortsatter-lonekampen-med-stod-fran-biden/

Sport

Rapinoe fortsätter lönekampen – med stöd från Biden

President Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden applåderar fotbollsstjärnan Megan Rapinoe efter ett tal i Vita huset om jämställda löner i slutet på mars.
President Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden applåderar fotbollsstjärnan Megan Rapinoe efter ett tal i Vita huset om jämställda löner i slutet på mars. Foto: Chip Somodevilla/AFP

Megan Rapinoe nobbade president Donald Trump.

Men fotbollsstjärnan som på lördag gästar Friends arena har redan besökt efterträdaren Joe Biden.

I mars tog hon det amerikanska damlandslagets kamp för jämställda löner till Vita huset och sade i ett tal:

– Jag har devalverats för att jag är kvinna.

Megan Rapinoe och det amerikanska landslaget är i Stockholm för en träningsmatch mot Sverige på Friends arena.

På lördag möts den regerande VM-ettan och VM-trean inför OS.

Samtidigt möts två landslag som de senaste åren har stått i frontlinjen för en debatt om ersättningar och lika villkor för dam- och herrfotboll.

Megan Rapinoe under VM-finalen mot Nederländerna 2019, som USA vann med 2–0 sedan stjärnan inlett målskyttet på straff.
Megan Rapinoe under VM-finalen mot Nederländerna 2019, som USA vann med 2–0 sedan stjärnan inlett målskyttet på straff. Foto: David Vincent/AP

I Sverige har stjärnor som Caroline Seger och Kosovare Asllani länge höjt rösten för jämställdhet. Och efter VM 2019 ställdes frågan på sin spets, då en utomstående part anmälde Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

I en utdragen process friades visserligen förbundet från anklagelser om diskriminerande ersättningar, men DO konstaterade samtidigt att ”principen om lika lön för lika arbete inte upprätthålls inom landslagsfotbollen.”

I USA har debatten varit ännu hårdare – och nått hela vägen till Vita huset.

Storstjärnan Megan Rapinoe är förgrundsfigur, och än är kampen inte över.

”Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet”, twittrade den dubbla världsmästaren i fjol – och här är bakgrunden:

Det amerikanska landslaget har tidigare krävt sitt eget förbund på 66 miljoner dollar (motsvarande drygt en halv miljard kronor) i ersättning för könsdiskriminering under åren 2014–2017. Men förra året avfärdade en domstol i Los Angeles landslagets stämningsansökan.

Kort därefter överklagade spelarna beslutet och i samma veva gav sig även den dåvarande presidentkandidaten Joe Biden in i debatten:

”Ge inte upp den här fajten. Det är inte över än”, skrev Biden på Twitter.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1256636638144446466

Elva månader senare är Biden nyvald president.

I december nådde damlandslaget och det amerikanska fotbollsförbundet visserligen en överenskommelse kring lika förutsättningar som herrarna vad gäller resor, hotell och ledarresurser. Men spelarnas ersättningskrav består – och den 24 mars i år, på det som i USA uppmärksammades som ”Equal Pay Day” (en dag för jämställda löner), delade Megan Rapinoe scen i Vita huset med Biden.

I ett tal lyfte Rapinoe den pågående konflikten och kallade enligt Washington Post Biden för ”en av våra främsta allierade”.

– Jag har devalverats, blivit behandlad utan respekt och avvisad för att jag är kvinna, sade världsstjärnan.

– Trots alla segrar får jag fortfarande mindre betalt än män som gör samma jobb. För varje pokal – och det är många – för varje seger, för varje kryss och för varje match är det mindre. Jag vet att det finns miljoner människor världen över som marginaliseras på grund av kön och upplever samma sak i sina jobb. Jag och mina lagkamrater står här också för dem.

”Jag har devalverats, blivit behandlad utan respekt och avvisad bara för att jag är kvinna”, sade den dubbla VM-vinnaren Megan Rapinoe nyligen i ett tal i Vita huset.
”Jag har devalverats, blivit behandlad utan respekt och avvisad bara för att jag är kvinna”, sade den dubbla VM-vinnaren Megan Rapinoe nyligen i ett tal i Vita huset. Foto: Jim Watson/AFP

35-åriga Rapinoe har tidigare varit i öppna ordbråk med ex-presidenten Donald Trump – bland annat sedan hon vägrat sjunga med i USA:s nationalsång och öppet nobbat Vita huset efter VM-guldet 2019.

Den här gången fick hon stöd av den sittande presidenten.

Enligt Washington Post sade Biden på samma scen:

– Det spelar ingen roll om du är elektriker, revisor eller en del av det sjuhelsikes bästa fotbollslaget i världen – lönegapet är en realitet.

– Och det här laget är ett levande bevis på att du kan vara världsbäst på vad du gör och ändå behöva slåss för lika löner.

USA firar sitt senaste VM-guld i New York, 2019. I röda solglasögon affischnamnet Megan Rapinoe.
USA firar sitt senaste VM-guld i New York, 2019. I röda solglasögon affischnamnet Megan Rapinoe. Foto: Richard Drew/AP

Ämnen i artikeln

Fotboll USA
Joe Biden
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt