Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Rebecca, 19, beredd att ta klivet upp bland de bästa

01:16. 19-åriga Rebecca Peterson är tennislöftet från Järfälla som har siktet inställt på en proffskarriär. Det som ska föra henne dit är hennes varierade spelstil.

Att Rebecca Peterson skulle bli tennisproffs var en självklarhet. Som liten sov hon på banorna i tennishallen medan pappa arbetade som tränare. Nu är hon som 19-åring på väg att ta steget upp i världseliten.

Hennes främsta vapen är att hon spelar ”okvinnligt”.

– Jag spelar lite mer killigt om man kan kalla det så, säger hon själv.

När ett av hennes hårda forehandslag hamnar i nätet rasslar det till i reklamskyltarna som hänger längst ut på tennisnätets kanter. Skyltarna gör reklam för ett av företagen som sponsrar Rebecca Peterson.

På andra sidan nätet står Bosse Eriksson, till vardags klubbtränare i Järfälla tennissällskap, men också tillsammans med Rebeccas pappa Mart, hennes personliga tränare.

Bosse Eriksson lägger in en pris snus under läppen i en paus, går ut på banan igen och ställer sig i backhandhörnet tillsammans med en kundvagn full med bollar. När Rebecca är på plats börjar han slå bollar i hennes forehandshörn.

Att Bosse Eriksson är 53 år och att hans vänstra höftled är av titan – ”jag ska få en i höger nästa år” – märks inte. Rebecca möter bollarna och slår sin forehand med full kraft. Längden är ofta bra, men bollarna kommer hela tiden tillbaka.

Det är som vore det en bollmaskin i stället för en lätt böjd tennistränare som stod i backhandhörnet.

– Grymt slag! Mycket bra längd! Skitbra, ropar Bosse Eriksson medan Rebecca Peterson rör sig snabbt utmed baslinjen, slår tillbaka bollen med ett svagt stön och när tränare Erikssons retur hamnar mitt i banan, svarar hon med ett dödande slag.

I tio minuter fortsätter de så. Det är stenhårt och tempot är högt. Bosse Eriksson manar på och efter vissa dueller kippar Rebecca efter andan. När det är paus sätter hon sig ner och dricker vatten.

Tränare Eriksson spottar ut en prilla och lägger snabbt in en ny.

Efter en kort paus är det dags igen. Då handlar det om att träna på forehandscrossen och så håller det på – med korta pauser och stenhårt tempo där Rebecca tränar olika slag – under det två timmar långa passet.

– Att hänga med i tempot är en sak, men att skapa tempot är en annan. Det är hon som ska göra det, säger tränare Eriksson.

– Det handlar om att vara stark där ute och ha envisheten att verkligen vilja bli bra för det finns så otroligt många i hela världen som vill precis lika mycket. Så man måste vara den som verkligen vill bli en bättre spelare, varje dag. Det tror jag är det viktigaste, säger Rebecca Peterson när vi sitter i Järfällas klubbrum.

Svensk tennis handlar för det mesta om herrarna, men tittar man på världsrankningen i dag så rankas bäste herre på plats 225. Bästa dam, Johanna Larsson, 26 år, återfinns på plats 70 och nu är också ett helt gäng unga tjejer på väg upp.

– Jag tycker det är lite orättvist att vi tjejer inte får mer uppmärksamhet, säger Rebecca Peterson.

Själv är hon bäst i den nya unga generationen. Hon är just hemkommen från en tiodagars ”träningssemester” i San Francisco på den amerikanska västkusten. Innan dess hade hon varit över en månad i Australien och spelat fyra turneringar, en vann hon, en gick hon till final i och i den tredje till semifinal.

– I den fjärde förlorade jag i första omgången, men då var jag sjuk, säger Rebecca Peterson.

I början på året reser hon till Hongkong för en turnering och efter den väntar Australien igen och – förhoppningsvis – kvalet till årets första grand slam i Melbourne.

Utvecklingen har gått snabbt. För två år sedan hittade man inte Rebecca Petersons namn på rankningslistorna. För ett år sedan var hon på plats 440 och när vi träffas har hon avancerat till plats 162.

När detta läses har hon ramlat ner till plats 220, men det var väntat.

– Jag spelade två turneringar i Mexiko förra året vid den här tiden som jag vann, så jag kommer att tappa hundra poäng, säger hon och förklarar att anledningen att hon förlorar placeringar är att spelarnas resultat hela tiden jämförs med motsvarande veckor året innan.

Kanske räcker hennes nuvarande rankning för att hon ska få kvala till Australian Open.

– Jag hoppas jag kommer med, jag ligger precis på gränsen, säger hon.

Själv har hon tagit ett steg på trappstegen upp mot de stora turneringarna där de bästa spelarna är med. Numera går hon in direkt i 50 000-dollarturneringarna och målet nästa år är ta sig in i WTA-turneringarna, ”de där jag får kvala ska jag försöka spela”, säger hon och berättar om det största hon varit med om – hittills – som tennisspelare.

– Jag var i Miami och spelade Sony Ericsson Open i mars. Jag fick ett wild card till huvudtävlingen och jag vann i första omgången och det var en otrolig erfarenhet. Det är en jättestor turnering och det var en fantastisk upplevelse att få se alla de bra spelarna som var där.

Rebecca besegrade den 84-rankade tyskan Mona Barthel i första omgången. Tyskan gav upp vid ställningen 6–4, 4–2. I den andra omgången fick hon möta den 24-rankade ryskan Jekaterina Makarova och förlorade med 6–1, 6–1. Men matchen tog nästan en och en halv timme och var mycket jämnare än vad siffrorna visade.

– Jag var otroligt nervös, jag tror aldrig jag varit så nervös i hela mitt liv. Men jag lärde mig mycket. Jag såg hur hårt alla jobbar hela tiden och hur fokuserade de är och att tennisen är deras liv.

Rebecca Peterson är beredd att göra den satsning som krävs för att ta klivet upp bland de bästa. Sedan hon var 15 år reser hon omkring i världen 20 veckor om året och spelar tävlingar. Ändå tar hon studenten till våren. Hon har kunnat studera på distans och det treåriga gymnasiet har hon klarat på fyra år.

Men även om hon nu har världen som arbetsplats är det här – i Järfälla tennissällskaps tennishall – hon har sin bas. Här tränar hon två pass tennis om dagen när hon är hemma och dessutom ett fyspass. En av hennes sponsorer är en lokal restaurang där hon äter gratis lunch. Den enda lediga dagen är söndagen.

– Jag har spelat i den här klubben i hela mitt liv och jag har verkligen älskat att vara här varje dag och hålla i en racket, säger hon med inlevelse.

Pappa Mart Peterson, som kommer från Estland och var en bra spelare i det forna Sovjetunionen, minns hur det började:

– När hon var fyra år gammal bollade vi med mjukisbollar hemma varje kväll. Vi stod i vardagsrummet och sedan var hon otroligt många timmar med mig här i hallen. Det var en kombination av att vi hade svårt att lämna henne någonstans och att hon trivdes så bra här.

– Hon blev aldrig grinig eller trött, utan hon la sig och sov på banorna i stället, berättar Mart Peterson och ler.

Rebecca tvekar inte när hon ska säga vem som betytt mest för hennes karriär:

– Det är pappa, absolut. Jag pratar med honom varje dag vare sig han är med mig eller inte. Det är han som gett mig min mentala styrka. Han har alltid trott mest på mig och alltid ställt upp vilken tid på dygnet det än är och han är den jag stått på banan mest med.

Det som ska ta henne till toppen är hennes ”okvinnliga” spel.

– Hon är, till skillnad från många andra tjejer, allsidig, säger Bosse Eriksson. Många andra är grymt bra när de får bollar i midjehöjd och slår hårt och flackt. Men Rebecca kan toppa bollarna och slajsa och har ett brett register.

Pappa Mart beskriver det som att ”hon kan många slag, men det gäller att få ihop det till ett system och använda det i rätt läge.”

Så det är inte Serena Williams som är Rebecca Petersons förebild bland toppspelarna.

– Jag har alltid tyckt om Justine Henin, som har slutat. Hon spelade väldigt varierat, lite mer som en kille, säger Rebecca och förklarar skillnaden mellan dam- och herrtennis:

– Skillnaden är nog att tjejer går på bollen och spelar väldigt flackt och väldigt lågt över nätet och slår hårt på nästan alla bollar. Killarna varierar mer och väljer sina bollar och har mer toppspinn och spelar lite högre över nät och har mer variation i spelet.

– Både pappa och Bosse har alltid försökt lära mig det mer killiga spelet.

Problemet är att hålla fast vid det egna spelet och inte falla in i motståndarens pang-pang spel.

– Hon förlorar inga matcher för att de andra har bättre slag, hon förlorar för att hon inte håller ihop sitt eget spel, säger Bosse Eriksson och tillägger:

– Men när hon gör det kan det se hur bra ut som helst.

Fakta.Rebecca Peterson

Ålder: 19 år.

Bor: Järfälla.

Världsrankning: 230.

Meriter: Vunnit 6 ITF-titlar.

Inspelade prispengar: 415 000 kronor.

Fakta.Svensktoppen

Fem bäst rankade svenska damspelarna

70 Johanna Larsson, 26 år

230 Rebecca Peterson, 19 år

235 Susanne Celik, 20 år

263 Sofia Arvidsson, 30 år

399 Ellen Allgurin, 20 år

Fem bäst rankade svenska herrspelarna

228 Elias Ymer, 18 år

284 Christian Lindell, 23 år

364 Patrik Rosenholm, 26 år

493 Isak Arvidsson, 22 år

497 Markus Eriksson, 25 år