Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/regan-magarity-ar-en-mix-av-mamma-och-pappa/

Sport

Regan Magarity: ”Är en mix av mamma och pappa”

Regan Magarity, omgiven av Frida Eldebrink, Amanda Zahui och Kalis Loyd.
Regan Magarity, omgiven av Frida Eldebrink, Amanda Zahui och Kalis Loyd. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Basket går som en röd tråd genom familjen Magarity. Mamma Ammi och pappa Bill har tillsammans gjort väl över 100 landskamper och vunnit en handfull SM-titlar. Nu stormar 23-åriga dottern Regan fram. Till helgen hoppas hon kunna säkra en biljett till OS i Tokyo i sommar.

– Jag höll på med olika sporter när jag växte upp, basket var självklart en av dem. Och det har naturligtvis hjälpt i och med att mamma och pappa spelade på så hög nivå. Men de har inte haft så stor påverkan faktiskt, säger Regan om föräldrarna.

Regan är uppväxt i Norrköping och spelade för NUBF, men flyttade till Södertälje när hon började gymnasiet. Vann SM-guld som 15-åring. Flyttade till USA efter gymnasiet och hade, som hon säger, fem bra år på college, på Virginia Tech.

Nu gör hon sitt första år som proffs, i Villeneuve i Frankrike.

Skador har dock stört karriären. Hon har haft problem med höger vad. 

Hon hade kompartmentsyndrom, vilket innebär att trycket ökar mot närliggande blodkärl när muskeln sväller. Artären blev tillklämd.

– Sista året på gymnasiet kunde jag inte spela alls, och jag hade min första operation på artären. Trodde att allt var bra när jag åkte till USA några månader senare. Spelade fem matcher, sedan kom samma problem tillbaka. Jag gjorde en ny operation och kunde bara spela enstaka matcher första året på college.

– Det tuffaste var att förstå att rehabiliteringsprocessen var lång. Jag har fortfarande problem med vaden, men har också lärt känna kroppen bättre. Jag vet när och hur jag behöver vila.

– Nu känns det bra, men det har definitivt varit en krokig väg.

När collegekarriären var över i våras visade statistiken att hon var skolans bästa poänggörare och returtagare genom tiderna.

Och som sjätte svenska genom tiderna att draftas till proffsligan WNBA när hon valdes av Connecticut Suns i våras.

– Det var väldigt stort. Var på träningscampen drygt två av tre veckor. Lärde mig mycket när jag fick träna med några av världens bästa. Det var högre tempo och mindre utrymme för misstag. 

– Jag fick inget kontrakt, åkte hem, och strax efter det kom jag med i landslaget och spelade EM. Det gick riktigt bra i EM, vi gick vidare till OS-kval. Allt gick precis som man ville att det skulle gå. 

Vilka är dina kvalitéer som basketspelare?

– Jag har min längd (191 cm), jag har rörlighet, jag kan spela både ute och inne, jag kan attackera, jag kan skjuta. Dessutom gillar jag att spela defensivt, så det fokuserar jag mycket på, att ta returer. Så det är lite av varje, men som kan göra skillnad.

– Jag kanske fick en liten mix, mamma var bra inside, pappa var bra utanför trepoängslinjen. Förhoppningsvis det bästa av allt. 

Dina tankar om OS-kvalet?

– Det blir tufft, i alla grupper, det är ju de bästa lagen i världen som deltar. Men jag tycker att vi har en bra grupp, som passar oss. Kanada är stora, Japan är snabba, Belgien har Emma Meesseman som är en superstjärna.

– Men vi har också en superstjärna i Amanda (Zahui), och sättet vi spelar på tror jag kommer att passa bra mot lagen vi möter.

– Vi vill till OS. Det är något vi alla har drömt om. 

Kommer mamma och pappa att vara på plats i Belgien?

– Absolut. De kommer att vara där och stötta mig. Jätteskönt att kunna se dem i publiken.

Lyckas Regan och lagkamraterna är det första gången någonsin som svensk dambasket deltar i OS. Herrlandslaget har varit med en gång, i Moskva 1980. Men de kom in på en ”fribiljett”, sedan inte mindre än 65 nationer bojkottat spelen, som följd av Sovjetunionens invasion av Afghanistan året innan.

Läs mer: ”Kobe Bryant betydde allt för dambasketen i USA” – Amanda Zahui inför OS-kvalet